Stem ook vanuit het Buitenland voor de Eerste Kamer

Nederlanders die niet in Nederland wonen kunnen vanaf dit jaar voor het eerst invloed uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. En dat is belangrijk. Want de besluiten die de Senaat nemen hebben gevolgen voor Nederlanders in het buitenland. Denk aan dubbele nationaliteit, pensioen, bankzaken, het postennetwerk en onderwijs in het buitenland.

D66 doet mee met deze verkiezing. Vanuit het buitenland kun je straks op 24 D66’ers stemmen. Na verkiezing nemen zij deel aan het Kiescollege om daar mee te stemmen over de samenstelling van de Eerste Kamer.

Stop stilstand. Stem vooruit.

Deze verkiezingen zijn belangrijk. Te vaak leidt politiek gesputter tot stilstand. De klimaat- en stikstofcrisis wordt nog door te veel partijen als ‘gedoe’ gezien. Dat leidt tot onduidelijkheid voor mensen. En tot stilstand voor Nederland. Mede daarom vraagt D66 kiezers de stilstand te stoppen en te kiezen voor vooruitgang.

Mogelijk dankzij grondwetswijziging

De leden van de Provinciale Staten kiezen na hun verkiezing een nieuwe Eerste Kamer. Dat is geregeld in de Grondwet. Ook stemmen de leden van het Kiescollege in Caribisch Nederland mee. Dankzij deze Grondwetswijziging is er nu ook zo’n Kiescollege voor Nederlanders in het buitenland.

Registreren als kiezer vóór 1 februari

Iedereen die mee wilt stemmen moet zich alleen wel registeren als kiezer. Dat moet ook als je je al ieder hebt geregistreerd, bijvoorbeeld bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezing. Dit moet gebeuren voor 1 februari 2023 via de website van de gemeente Den Haag.