Wat gebeurde er…

Verkiezingswandeling van D66 - Van Mierlo en Goudsmit (in witte jas) laten op het Rembrandtplein ballonnen op. (Amsterdam, 24 april 1971). Beeld: Archiefbeeld

50 jaar geleden

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 28 april 1971 maakte D’66 – toen nog met apostrof – een vrolijke en opvallende ‘verkiezingswandeling’ door Amsterdam.

Op 24 april 1971 trekt een vrolijke stoet D’66-Kamerleden en vrijwilligers met grote verkiezingsborden door de binnenstad van Amsterdam. Onderweg worden ballonnen en flyers uitgedeeld en spreekt lijsttrekker Hans van Mierlo het publiek toe met een megafoon (op de foto staat hij op het Rembrandtplein). De ‘verkiezingswandeling’ trekt veel bekijks.

D’66 heeft in de aanloop naar deze verkiezingen een gezamenlijk regeerakkoord én ‘schaduwkabinet’ gevormd met PvdA en PPR (Politieke Partij Radikalen, in 1991 opgegaan in GroenLinks). ‘De progressieve drie’ winnen alle drie, maar behalen gezamenlijk geen meerderheid – de gedroomde coalitie blijft steken op 52 zetels. D’66 heeft 4 zetels winst en gaat van 7 naar 11 Kamerleden. Een van de nieuwe D’66-gezichten in de Tweede Kamer is Jan Terlouw, fractievoorzitter van D’66 Utrecht en gepromoveerd natuurkundige.

25 jaar geleden

25 jaar geleden was negatieve inkomstenbelasting (ook) een hot topic voor coalitiepartner D66. Het thema stond centraal tijdens het voorjaarscongres in 1995 en 1996.

Tijdens het voorjaarscongres in 1995 in Papendal – dat geheel in het teken stond van het basisinkomen – spreken de D66-leden zich uit vóór invoering. Ook minister van Economische Zaken Hans Wijers is voorstander, maar spreekt liever over ‘negatieve inkomstenbelasting’; een concept waarbij iedereen zonder inkomen geen belasting betaalt, maar geld van de fiscus krijgt. Een definitief oordeel zou volgen op het voorjaarscongres in 1996 in Noordwijkerhout.

Daar stemt het congres echter vrijwel unaniem in met de resolutie van het hoofdbestuur, waarin werd afgezien van invoering vanwege politieke onhaalbaarheid en te grote financiële risico’s. Tom Stroobach, vicevoorzitter politiek van het hoofdbestuur, schrijft – enigszins opgelucht? – in de Democraat: “Zondagochtend 9.30 uur. Of het nu het vroege tijdstip was, het begin van de zomertijd, het geslaagde feest de voorafgaande avond, de duidelijke resolutie […] de algemene ledenvergadering [heeft] in recordtijd praktisch over de volle breedte ingestemd met de congresresolutie over sociale zekerheid”.