Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 10 maart 2019

Speech Anne-Marie Spierings op congres 109

Op Congres 109 sprak partijvoorzitter Anne-Marie Spierings de leden van D66 toe. Zij sprak over de campagne voor de Provinciale Staten, over haar eerste maanden als voorzitter en over hoe D66’ers maatschappelijk in actie komen. Lees hieronder de hele speech.

Democraten, nog 10 dagen tot aan de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Nog 74 dagen tot aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Nog 78 dagen tot aan de verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Van harte welkom op ons Verkiezingscongres!

In het hart van de Zaanstreek, op dit historische HEMbrugterrein. Een oud defensieterrein, industrieel erfgoed, dat door makers en doeners is getransformeerd tot een locatie waar wonen, werken en recreëren hand in hand gaan. Net als D66 klaar Voor de toekomst

Vandaag zijn we in deze zaal, de Black Box, met leden en supporters van onze partij bij elkaar; om de eindsprint van de campagne voor de Provinciale Staten in te luiden; om het verkiezingsprogramma In Europa maken we de toekomstvast te stellen; en om elkaar te ontmoeten en te inspireren.

Het zal u niet ontgaan zijn: de verkiezingscampagne voor Provinciale Staten is in volle gang. Velen van u zag ik al tijdens onze regiotour, live of via social media. In de campagnebusjes en, zoals in de provincies Utrecht, Limburg en Brabant, tijdens fietstochten van 66 kilometer per dag. En canvassend in steden en dorpen. Gelukkig hielp het vroege lenteweer ons daarbij!

Vier jaar geleden waren onze resultaten geweldig goed, ze lijken bijna niet te overtreffen. Inmiddels zijn we op alle niveaus stevig vertegenwoordigd en maken we echt het verschil. We voeren een supergoede campagne Voor de Toekomst. En gaan voor een uitslag die het ons mogelijk maakt om in alle provincies goed vertegenwoordigd te zijn. Waarin we meebesturen en net als in de afgelopen periode onze dromen omzetten in daden.

Beste mensen, nog 10 dagen waarin we zichtbaar moeten zijn, van deur tot deur. Waarin we zichtbaar moeten maken, waar we voor staan. En zichtbaar moeten blijven, voor de toekomst.

We weten het allemaal: voor veel Nederlanders zijn de Provinciale Staten een soort Black Box. Het is aan ons om te laten zien wat D66 voor elkaar heeft gekregen. Dat achter abstracte termen als mobiliteit, duurzaamheid en onderwijs zichtbare verbeteringen in de leefomgeving van inwoners zijn gerealiseerd.

Waterstofbussen in Groningen. In Brabant nieuwe stallen; gezond voor beest, burger en boer. Het Fietspad van de Toekomst, tussen de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit. Een betere aansluiting van mbo opleidingen op de beroepspraktijk. Grensoverschrijdend openbaar vervoer tussen Nederland en Duitsland.

Ik ben trots op het Klimaatplan van de twaalf D66 lijsttrekkers. Met een investering van 5,3 miljard euro en heel concrete maatregelen. Voor een schoon Klimaat. Omdat klimaatvraagstukken niet stoppen bij gemeente-, regio- of landsgrenzen. Grenzeloze samenwerking, dat is waar D66 voor staat. Voor de Toekomst.

Dat D66’ers hart hebben voor Europa is onmiskenbaar. Sinds we onlangs het Europa supporterschap hebben geïntroduceerd, hebben we er tientallen ‘meedoeners’ bij gekregen. Voor veel kiezers is Europa óók een Black Box. Ver van mijn bed. Een onderwerp waarover in het nieuws feiten en fictie door elkaar lopen. Wat heb ik eraan, wat betekent Europa Voor mij?

Drie jaar geleden ging ik een lang weekend naar Cluj-Napoca, één van de grootste steden van Roemenië. Een bruisende, tolerante stad met 11 universiteiten die toekomstig talent klaarstomen voor de toekomst. Het Silicon Valley van Europa. Wat mij opviel is dat wij zoveel met hun inwoners  gemeen hebben. De kroeg dáár voelde hetzelfde als een Nederlandse kroeg. Het gemak waarmee de inwoners Engels spreken. En dromen die we delen. Over vrijheid, jezelf kunnen zijn, een goede opleiding, ontwikkelkansen hebben.

Ik weet het zeker, ieder van u hier in de zaal, heeft een binding met Europa. Het is belangrijk dat we deze verhalen vertellen. Aan onze kinderen en vrienden, aan collega’s en buren, van deur tot deur!

Vijf maanden geleden hield ik op het congres in Den Bosch mijn eerste speech als voorzitter. In de 156 dagen daarna heb ik – weer – ervaren met hoeveel hart en ziel velen betrokken zijn bij de partij. Ruim 50 kandidaatstellingen voor de lijst van het Europees Parlement én ruim 50 voor de Eerste Kamer lijst. Leden met heel diverse achtergronden en veel passie om mee te doen.

Ik was bij feestelijke nieuwjaarsbijeenkomsten. Er waren drukbezochte sessies van de Van Mierlo Stichting rondom het thema Van Nieuwkomer naar Nederlander. En er wordt in werkgroepen die een spin-off zijn van de Resolutie Democratie van Nu, hard gewerkt aan de thema’s Interne Democratie en Governance. Op dit congres kunt u daarover meepraten.

Meedenken deed u ook over het verkiezingsprogramma “In Europa maken we de toekomst”. Maar liefst 261 amendementen kwamen er binnen en digitaal werd al druk gestemd. Vandaag geven we daar ‘live’ een vervolg aan.

Eind 2017 stelden we het Strategisch Plan vast. Met de titel Voor mensen die iets willen doen. Ik vind het mooi om te zien dat we als D66 steeds vaker optrekken met andere organisaties, waarmee we idealen delen. Niet alleen denken, maar doen – handen uit de mouwen om gezamenlijke dromen om te zetten in daden. Maatschappelijk in actie komen.

Zo begeleidde Doen66 Amsterdam gisteren kinderen van de Weekend Academie op een excursie naar het Muiderslot. En in januari hielpen D66 vrijwilligers mee met onderhoud aan een natuurpark in Diemen. Volgende week, op 15 en 16 maart leveren veel afdelingen, zoals elk jaar, een bijdrage aan NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

En… Democraten, een paar weken geleden kleurde ons groene D66 hart rond Valentijnsdag, in het hele land vuurrood! Op veel plekken zetten we lokale en regionale initiatieven in het zonnetje en bedankten we vrijwilligers. In Zeeland maakte lijsttrekker Ton Veraart de winnaar van de eerste Liefde van Nu prijs bekend: dominee Marijn Vermet uit Aardenburg. In o.a. Huizen, Den Helder, Appingedam en Schiedam werden Valentijnstaarten aangesneden. In Schiedam zelfs voor het 10ejaar op rij! Op het Landelijk Bureau ontstond een muur met hartenkreten. En zelf bracht ik een Ode aan Brabant.

Beste mensen, de afgelopen maanden ontving ik veel reacties. In allerlei vormen, over een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Er sprak een enorme betrokkenheid uit, veel ideeën en meningen.

Eerlijk is eerlijk, het waren niet allemáál liefdesbrieven. En dat hoeft ook niet. We willen een vereniging zijn waar ruimte is Voor iedereen, Voor diversiteit in achtergrond én opvattingen. Onze uitdaging is om zaken vanuit meerdere perspectieven te blijven zien en op een positieve, opbouwende manier aan onze vereniging te werken.

Misschien zal het u verbazen, maar ik proefde hier en daar ook wat ongerustheid over het te veel benadrukken van diversiteit. Om het maar even schertsend te zeggen: is er nog ruimte voor de witte, blanke man van 55+?

Mijn antwoord daarop is natuurlijk: ja! Ik ben trots op onze inclusieve partij, waar Voor iedereen plek is. Waar we van elkaar leren en we, net als in ons werk en thuis, weleens de gulden middenweg kiezen. De schoonheid van een compromis kunnen zien.

Ons hart klopt Voor democratie. En het klopt Voor de Vereniging. Zoveel leden, vrijwilligers die meedoen, meehelpen. Die de partij een warm hart toedragen. Jullie zijn het menselijk kapitaal van D66; het fundament van de Vereniging. Graag doen we ook de komende maanden weer een beroep op u: om te flyeren, te canvassen en uw persoonlijke D66 verhaal te vertellen.

Nog 10 dagen tot aan de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Nog74 dagen tot aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Nog 78 dagen tot aan de verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Democraten, ik wens u een inspirerend congres. Een dag om bij te praten en mee te praten. We zullen elkaar de komende maanden blijven ontmoeten. Laten we zichtbaar zijn, zichtbaar blijven en zichtbaar maken dat wij klaar zijn Voor de Toekomst!