Onze kandidaten voor de Eerste Kamer

De leden van D66 hebben gestemd. Met trots presenteren wij onze kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Dit team van bekende en nieuwe gezichten gaat het geluid van D66 in de Eerste Kamer vertolken.

De kandidaten
voor de Eerste Kamer

Dit najaar verkozen de leden van D66 huidig Tweede Kamerlid Paul van Meenen al tot lijsttrekker. Direct na hem staat Willemijn Aerdts. In het dagelijks leven is zij docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden op het gebied van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Ook is zij voorzitter van het Els Borst Netwerk dat werk maakt van meer vrouwen in de politiek. Huidig senator, mensenrechtenactivist en schrijver Boris Dittrich zet zijn werk in de Eerste Kamer graag voort. Zijn ervaring uit binnen- en buitenland is van grote waarde in het senaatsteam. Op de vierde plek op de lijst staat Carla Moonen. Zij is voorzitter van de Koninklijke NLingenieurs en voert namens D66 in de Senaat het woord over Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking, Omgeving en Sociale Zaken.
Op de vijfde plek op de lijst staat Fatimazhra Belhirch. Zij werkt onder meer als directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Eerder werkte zij voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Boerenzoon Antoon Kanis (6) neemt zijn kennis als Statenlid in Gelderland en locatieontwikkelaar voor duurzame energie mee naar de Eerste Kamer. De zevende plek op de lijst is voor Meryem Kilic-Karaaslan. Haar ervaring bij verschillende gemeenten komt goed van pas het Eerste Kamerwerk waarbij wetten moeten worden getoetst op uitvoerbaarheid. Huidig Senator Peter van der Voort (8) is een verrijking voor de lijst. Niet alleen doordat hij de Eerste Kamer goed kent, maar ook zijn kennis van de zorg komt goed van pas.
Op de negende plek staat Kennisdirecteur bij TNO Anne van Veenstra. Voor de partij was zij onder andere afdelingsvoorzitter in Rotterdam en lid van de permanente programmacommissie.
Strafrechtadvocaat Sander Janssen (10) brengt de nodige juridische expertise mee. In verschillende grote strafzaken stond en staat hij verdachten bij.

Op de elfde plek staat Emmy Elgersma (11). In het dagelijks leven is zij naast raadslid in Steenwijkerland directeur bij een woningcorporatie. Predikant Joost Röselaers staat op plek 12. Als hoofdredacteur van Idee bracht hij scherpte in het sociaal-liberale debat in de partij. En nog iedere dag werpt hij een frisse blik op ons gedachtegoed. De directeur-bestuurder van Jeugdfonds Jantje Beton Dave Ensberg-Kleijkers (13) neemt al zijn ervaringen vanuit die rol mee. Na hem staat Prachee van Brandenburg-Kulkarni op de lijst. Haar kennis en ervaring als jurist en ondernemer komt goed van pas in de Eerste Kamer. Christiaan Ponsen (15) maakt de top 15 compleet. Hij is nu strategisch adviseur in een ziekenhuis en was eerder actief voor D66 als beleidsmedewerker en secretaris van het Els Borst Netwerk.

1. Paul van Meenen
2. Willemijn Aerdts
3. Boris Dittrich
4. Carla Moonen
5. Fatimazhra Belhirch
6. Antoon Kanis
7. Meryem Kilic-Karaaslan
8. Peter van der Voort
9. Anne van Veenstra
10. Sander Janssen
11. Emmy Elgersma
12. Joost Roselaers
13. Dave Ensberg-Kleijkers
14. Prachee van Brandenburg-Kulkarni
15. Christiaan Ponsen
16. Rita Braam-Van Valkengoed
17. Joke Geldhof
18. Jacques Neefjes
19. Tariq Sewbaransingh
20. Stefan Wirken
21. Remko Zuidema
22. Dirk-Jan Visser
23. Carinne Elion-Valter
24. Marion Gout-Van Sinderen
25. Krista Heins
26. Joost Kramer
27. Ernst Dijxhoorn
28. Kees Verspui
29. Guido van Garderen
30. Monique IJsselstijn
31. Niels Falch
32. Mohan Verstegen
33. Rosanna Huertas Mulckhuyse
34. Sonja van Gemeren
35. Nanne Roosenschoon
36. Jack Hendriksen

Lijstadviescommissie

De advieslijst is samengesteld door een commissie die bestaat uit mensen die kennis hebben van het werk van de Eerste Kamer, de partijvoorzitter, de lijsttrekker en betrokken D66’ers. De lijstadviescommissie bestaat uit Paul van Meenen (Lijsttrekker), Victor Everhardt (Partijvoorzitter), Wietske Veltman (Vicevoorzitter Landelijk Bestuur), Frank van der Endt (Voorzitter Landelijke Talentencommissie), Abdeluheb Choho, Ingrid van Engelshoven, Joris Backer, Jose Manshanden, Jos Engel, Michèle Polspoel, Paul de Rook, Philippe de Jong en Said Kasmi.

Het lijstadvies is tot stand gekomen op basis van de opdracht van het Landelijk Bestuur en de profielschets.

Ook is met iedere kandidaat een integriteitsgesprek gevoerd.

Nu de leden van D66 gestemd hebben over de lijstvolgorde is deze definitief vastgesteld door de Landelijke Verkiezingscommissie.