Bouwen aan een sterker Groningen

Het enquêterapport bevestigt dat Groningers altijd gelijk hadden. Financiële belangen gingen boven terechte zorgen over veiligheid van de mensen. En nu de harde feiten op tafel liggen, kunnen we hopelijk beginnen aan erkenning van het Groningse leed. Aan herstel van vertrouwen en aan het bouwen van nieuw perspectief voor Groningen. Samen met Groningers.

Woorden in plaats van daden

Zestig jaar gaswinning in Groningen heeft ons land veel gebracht. Heel Nederland profiteerde van het rijkelijk vloeiende gas in Groningen. Het bracht welvaart en vooruitgang. Maar uiteindelijk is het uitgelopen op een bron van ellende en zorgen voor de mensen in Groningen. Het enquêterapport spreekt over ‘een ramp in slow motion’, structureel genegeerde belangen van Groningers, eindeloze onzekerheid over veiligheid en een politiek die geen vuist wist te maken tegen de belangen van oliemaatschappijen. Groningers hebben het veel te lang moeten doen met woorden in plaats van daden.

Zorgeloze toekomst voor jongeren

Wat D66 betreft is duidelijk: het potentieel van Groningen ligt niet meer onder de grond, maar in de knappe koppen en vaardige handen van al die jonge Groningers. Kinderen die geboren zijn vlak voor de beving in Huizinge gaan straks al naar de middelbare school.

Kinderen die deze beving bewust hebben meegemaakt zijn nu bezig met de keuzes voor hun toekomst in de vorm van een mooie mbo, hbo of universitaire opleiding of door direct aan het werk te gaan.

Deze jongeren weten niet beter dan dat aardbevingen, onveiligheid en onzekerheid onderdeel zijn van hun leven. Wat D66 betreft hebben we hier meteen de kern van het toekomstige Groningen te pakken. De generatie die straks hun tas inpakt voor een eerste dag op school, of voor een eerste werkdag, moeten we alle mogelijkheden geven om een goed opgeleide, zorgeloze en perspectiefrijke generatie Groningers te worden.

Naast Groningers staan

Bij de presentatie van dit rapport hadden mensen tranen in hun ogen. Het voelde als een historisch moment. Een moment van erkenning en bevestiging. De bevestiging dat de Groningers altijd gelijk hebben gehad. Een veilig thuis moet de basis bieden van het nieuwe perspectief voor Groningen. Zonder dit fundament kunnen we niet verder bouwen aan een sterker Groningen. Dat begint bij schadeherstel, versterking en het ontzorgen van Groningers.

De overheid moet nu net als staatssecretaris Vijlbrief naast de Groningers gaan staan. Zo bouwen overheid en Groningers hand-in-hand aan nieuw vertrouwen van de Groningers in de overheid. Groningen heeft alle potentie om koploper duurzame energie en een bakermat van kennis en kunde te worden.