15 miljoen euro extra voor theater- en muziekgroepen

Het Fonds Podiumkunsten krijgt deze Prinsjesdag 15 miljoen euro extra. Zij kunnen daarmee theatergezelschappen en muziekgroepen alsnog financieren.

15.09.2020

Eerder was er niet voldoende subsidie voor het Fonds, waardoor kunstgezelschappen geen subsidie kregen, ondanks dat ze positief waren beoordeeld. Kleine theaters en podia zijn hiermee nu geholpen. Hier treden veel talentvolle theatermakers op, dus zij houden hiermee hun baan.

Hierdoor zijn veel cultuurinstellingen geholpen. De culturele sector heeft het sinds de coronacrisis enorm zwaar. De sector en de makers zijn onevenredig hard getroffen. Door het wegvallen van de subsidie van het Fonds kondigden sommige gezelschappen aan zichzelf op te heffen. Zonder de subsidies konden zij immers niet voortbestaan. Met dit extra geld kunnen gezelschappen ook in de toekomst gewoon theater- en dansvoorstellingen blijven maken. Dat is goed nieuws. Want cultuur geeft ons leven kleur, juist in deze coronacrisis. Het houdt ons scherp, verrast en levert kritiek.

Musea waren maanden dicht, theaters hielden hun deuren gesloten. Festivals gingen deze zomer niet door. In Nederland kromp de economie door de coronacrisis met 8,5%, de cultuursector verloor maar liefst 37,4%. Niet voor niets kwamen de cultuurmakers in actie.

Het Fonds Podiumkunsten verdeelde 21 miljoen euro per jaar aan subsidie voor de komende vier jaar onder in totaal 78 instellingen. Ondanks de 21 miljoen euro kwam het fonds 15 miljoen euro tekort om alle kunstgezelschappen die een positieve beoordeling kregen te helpen. Dat geld krijgen ze nu alsnog. Hierdoor zijn organisaties als Hotel Modern, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Dood Paard, Club Gewalt en Black Sheep Can Fly geholpen.

28.08.2020

Nu krijgen de makers en instellingen terecht nog eens honderden miljoenen euro’s financiële steun. Want ook in de toekomst willen we dat iedereen kan genieten van tentoonstellingen in musea, een band op een festival of een voorstelling van een toneelgroep van eigen bodem.