Vera Bergkamp

Vera in 66 seconden

Vera Bergkamp – Foto: Martijn Beekman – D66

Vera Bergkamp (1971) is sinds september 2012 lid van de Tweede Kamer voor D66. Ze woont in Amsterdam. Sinds april 2021 is Vera Bergkamp Voorzitter van de Tweede Kamer.

Een grote eer om voorzitter te zijn

Het Kamervoorzitterschap is voor mij niet alleen een grote eer, het voelt ook als een grote verantwoordelijkheid. Maar ik ben er klaar voor. Voordat ik de politiek in ging was ik onder andere voorzitter van het COC en directeur bij de SVB. Sinds ik in 2012 namens jullie Kamerlid mocht worden, heb ik met vrijwel alle partijpolitieke, maar ook partij-overstijgende aspecten van het Kamerwerk ervaring opgedaan. Ik schreef en verdedigde initiatiefwetsvoorstellen, was fractiesecretaris, lid van het Kamerbestuur en lid van de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

Neem contact op

“Ik wil en zal een Voorzitter zijn van iedereen en voor iedereen. Onafhankelijk en onpartijdig. Al mijn 149 collega’s zijn me even lief.”

Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer

Wat deed Vera voordat ze Kamervoorzitter werd?

Het Kamervoorzitterschap is voor mij niet alleen een grote eer, het voelt ook als een grote verantwoordelijkheid. Maar ik ben er klaar voor. Voordat ik de politiek in ging was ik onder andere voorzitter van het COC en directeur bij de SVB. Sinds ik in 2012 namens D66 Kamerlid mocht worden, heb ik met vrijwel alle partijpolitieke, maar ook partij-overstijgende aspecten van het Kamerwerk ervaring opgedaan. Ik schreef en verdedigde initiatiefwetsvoorstellen, was fractiesecretaris, lid van het Kamerbestuur en lid van de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

Ik ben trots op wat we als D66’ers samen hebben bereikt. Ik denk aan de partijvisie ‘Familie van Nu’ en ons initiatiefvoorstel om Artikel 1 van de Grondwet inclusiever te maken. Dit zijn resultaten die iedere dag verschil maken in het leven van mensen. En daar doen we het in de politiek voor.

Een andere rol

Samen met de collega’s en alle hardwerkende mensen die ons in de Tweede Kamer ondersteunen, wil ik de positie van de Kamer versterken. Ik zal strijden voor een betere informatiepositie, meer dualisme en een nog professionelere organisatie. De lessen van de parlementaire commissies over de uitvoeringsorganisaties en de toeslagenaffaire moeten ook door de Kamer worden opgepakt. Kiezers vragen erom. Het is aan ons die oproep te beantwoorden. Onze democratie verdient het.

Eén team, één taak

Als Kamervoorzitter sta ik in de schoenen van grote voorgangers. Ik denk aan Wim Deetman, Jeltje van Nieuwenhoven, Gerdi Verbeet en natuurlijk Khadija Arib. Ook op deze plek wil ik Khadija bedanken voor haar goede werk als Voorzitter de afgelopen jaren en de wijze waarop zij een krachtig rolmodel was. 
 
Het belangrijke werk van mijn voorgangers wil ik voortzetten. Maar dat doe je natuurlijk niet alleen. Ik ben een teamspeler. Als voormalig voorzitter van het COC weet ik dat wie niet kan delen ook niet kan vermenigvuldigen. Voor mij staat voorop: één team, één taak.

Ik zie ernaar uit de komende jaren vanuit mijn nieuwe rol bij te dragen aan de grote politieke opgaven die voor ons liggen.

Sigrid Kaag feliciteert Vera Bergkamp na haar verkiezing tot Voorzitter van de Tweede Kamer. – Foto: Tweede Kamer