Tjeerd de Groot

Tjeerd in 66 seconden

Tjeerd de Groot - Beeld: Phil Nijhuis

Tjeerd de Groot was van maart 2017 tot april 2024 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij woont in Woudsend.

  • 56 jaar
  • Haarlem
  • Woudsend


“Brug tussen stad en land.”
– Tjeerd de Groot


Wie de discussie over de toekomst van de landbouw volgt, kan niet om Tjeerd heen. De geboren Haarlemmer speelt een bepalende rol in de landbouwsector. Na zijn studies Bestuurskunde en Milieukunde realiseerde hij zich dat de landbouwsector een sleutelrol speelt in schoon water, schone lucht en een schone natuur. Logisch dus, dat Tjeerd onze woordvoerder is op het gebied van Landbouw en Natuur.

Als politiek assistent van oud-landbouwminister Brinkhorst hielp hij mee met zijn landbouwprogramma: Voedsel & Groen. Hierin was de nota ‘Houden van dieren’ te lezen, waarin voor het eerst politieke aandacht voor dierenwelzijn was. Eerder was Tjeerd al gepromoveerd op onderhandelingen over het Europese landbouwbeleid. Ook heeft hij zich bij de ambassaderaad van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ingezet voor de Nederlandse agrosector, evenals in zijn functie als plaatsvervangend directeur Internationale Zaken bij het Ministerie van LNV. Als directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie hield hij zich vanuit het bedrijfsleven bezig met de verduurzaming van de zuivelketen. Landbouw, maar vooral duurzame landbouw, is waar Tjeerd enthousiast van wordt. Hij werd landelijk bekend met zijn oproep om de veestapel te halveren. Een oproep die vriend en vijand verraste, maar broodnodig is. Nederland houdt te veel dieren in een klein land. Hierdoor wordt de lucht en de natuur sterk vervuilt. Tjeerd wist hiermee de landbouwdiscussie te verbreden waardoor er nu écht gepraat wordt over grensverleggende oplossingen, namelijk een transitie naar Kringlooplandbouw.
  
Tjeerd voelt zich steeds meer een Fries. Een aantal jaar geleden verhuisde hij naar het Hoge Noorden. Want in Friesland kan Tjeerd zijn favoriete sporten beoefenen. Hij is veel aan het kitesurfen, schaatsen en fietsen. Zijn uit de hand gelopen hobby is zeilen. Naast zijn kamerwerk heeft hij namelijk de zeevaartschool in Enkhuizen afgerond. Tjeerd heeft daar zijn papieren gehaald voor stuurman op de typisch Nederlandse dwarsgetuigde, historische zeilschepen.

Tjeerd de Groot ziet met eigen ogen hoe klimaatverandering de Waddenzee in gevaar brengt

De Waddenzee is misschien wel het mooiste natuurgebied van Nederland. Maar het staat onder druk. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel. En door gas- en zoutwinning zakt de bodem in.

Dat is slecht nieuws voor deze prachtige natuur. Want de vogels kunnen niet meer bij schelpjes in de bodem als het water dieper is. En door extreem weer wordt het water minder zout, wat slecht is voor vissen.

We kunnen niet langer wachten. Kom in actie voor het klimaat en bescherm de Waddenzee. Kamerlid Tjeerd de Groot zag met eigen ogen waarom: “Dit is toch geweldig!”

Tjeerd de Groot ziet met eigen ogen hoe klimaatverandering de Waddenzee in gevaar brengt.

Tjeerd de Groot bezoekt de Wadden. - Beeld: D66

Waarom de stikstofuitstoot omlaag moet.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Beeld: D66