Lisa van Ginneken

Lisa in 66 seconden

Foto: Martijn Beekman – D66 - Beeld: Lisa van Ginneken

Lisa van Ginneken is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66.

  • 49 jaar
  • Oosterhout
  • Amsterdam

Ik wil een samenleving waar iedereen de ruimte heeft om te leven op een manier die bij hem, haar of hen past. Niet uit onverschilligheid naar het geheel, maar omdat ik weet dat iedereen iets unieks bij te dragen heeft.

Niet iedereen heeft die ruimte. Leef je in armoede of financiële onzekerheid, dan gaat al je energie zitten in overleven. Word je als verpleger, leerkracht of politieagent verstikt door verantwoordingsdruk en regulering, dan kom je te weinig toe aan het uitoefenen van je vak. Gebruik je zorg, dan kan je die vaak niet zelf vormgeven. Ben je anders dan de grote meerderheid – omdat je een fysieke of verstandelijke beperking hebt of een andere culturele achtergrond, seksuele oriëntatie of genderidentiteit – dan zijn gelijkwaardige behandeling en gelijke kansen niet vanzelfsprekend.

Als bekend lid van de transgender-community zal ik me altijd actief blijven inzetten voor zichtbaarheid en gelijke kansen voor deze groep en andere minderheden. Als Kamerlid wil ik laten zien dat een transgender persoon van meer dingen verstand heeft dan van transgender zijn.

Ik zet me in voor een samenleving waarin we meer vertrouwen hebben in mensen dan in regels, protocollen en richtlijnen. Controledrang is doorgeschoten, ten koste van menselijkheid en maatwerk. Vertrouwen is iets anders dan loslaten. Vertrouwen groeit als je elkaar kent en verbonden bent. De politiek is te weinig een toonbeeld van dat vertrouwen en die verbondenheid. Populisme blaast verschillen op tot splijtzwammen en belemmert zo oplossingen.

Ik ben gemotiveerd om vanuit mijn verbindende stijl over grenzen heen te zoeken naar oplossingen. Ik durf te prikkelen en doe dat altijd met gezamenlijk resultaat als doel. Soms laat ik me door de actualiteit leiden om recht te doen aan ontwikkelingen en sentimenten in de maatschappij, maar liever nog zet ik in op structurele veranderingen in de complexe systemen binnen en tussen de overheid, markt en samenleving.

Lisa van Ginneken geeft haar maidenspeech. Over wat identiteit eigenlijk écht betekent.

Lisa van Ginneken geeft haar maidenspeech. Over wat identiteit eigenlijk écht betekent. - Beeld: Tweede Kamer

Lisa van Ginneken

“Met een knipoog gezegd, heeft Thierry Baudet me geïnspireerd. Hij zei zulke vreselijke en polariserende dingen over vrouwen, dat ik besloot me ermee te gaan bemoeien.”

Demonstreren tegen Hongaarse anti-lhbti-wet

Geen boeken, films of andere media over LHBTI’ers: homoseksualiteit en geslachtsverandering zijn verboden onderwerpen in Hongarije. Het is verschrikkelijk.

In Europa staan we voor vrijheid en gelijkheid. Orbán lapt die waarden aan zijn laars met zijn anti-lhbti-wet. Daarom: draai de Europese geldkraan dicht.

Op maandag 21 juni 2021 sprak Lisa van Ginneken op de demonstratie tegen deze wet bij het Homomonument in Amsterdam.

Lisa van Ginneken demonstreert tegen de Hongaarse Anti-LHBTI-wet

Lisa van Ginneken demonstreert tegen de Hongaarse Anti-LHBTI-wet. - Beeld: D66