Lezen | Kijken | Luisteren met Anne-Marijke Podt

02.08.2021
Tekst: Jan Vincent Meertens
Dit artikel verscheen eerder in ons ledenblad Democraat.

Deze aflevering: de drie tips van…

Anne-Marijke Podt (1975) is sinds 2014 raadslid namens D66 in Utrecht, waar ze zich bezighoudt met werk, inkomen, schulden, maatschappelijke opvang, asiel en integratie. Daarnaast is zij zelfstandig adviseur voor non-profitorganisaties en overheid én kandidaat voor de Tweede Kamer namens D66 (nummer 26 op de kandidatenlijst 2021).

Years and Years
NPO Plus | 2019 | 6 afleveringen

Years and Years een HBO serie

Beeld: HBO

“Deze Britse miniserie volgt een doodgewone familie uit Manchester, die wordt meegezogen in de politieke en maatschappelijke veranderingen door de jaren heen. De serie start in 2019, in het verlengde van de ontwikkelingen van nu: de gevolgen van Brexit, een herverkiezing van Trump en de komst van meer vluchtelingen – en gaat door tot 2034. Met een meeslepend plot, de nodige zwarte humor en geweldige acteurs – zoals Emma Thompson als populistische politica, een soort doorgeslagen Britse versie van Rita Verdonk – gaat deze serie stiekem helemaal niet over de toekomst, maar over de gevolgen van alles wat we nú doen.”

Guajiro Natural (album)
Polo Montañez | 2000

Guajiro Natural, een album van Polo Montañez

Beeld: Polo Montañez

“Iedereen heeft zo zijn eigen kleine en grote gemissen in coronatijd. Ik ben dol op reizen en op dansen – vooral salsa, bachata en andere LatijnsAmerikaanse dansen. Beide liggen al meer dan een jaar stil. Dit album van de veel te jong overleden Cubaanse zanger Polo Montañez is wat minder gelikt dan de veel bekendere Buena Vista Social Club-artiesten uit hetzelfde land. Maar het brengt me zelfs op de meest druilerige Nederlandse dag terug naar de dansvloer in Cuba.”

Far from the Tree: Parents, Children and the Search for Identity
Andrew Solomon | 2012

Cover van het boek Far from the Tree van Adrew Solomon

Beeld: Andrew Solomon, Laurie Calkhoven. Scribner Book Company

“Dit is voor mij dat ene boek dat je na lezing voor eeuwig opdringt aan vrienden en familie. Solomon deed tien jaar lang onderzoek naar ‘bijzondere families’: gezinnen met een kind dat doof is, met downsyndroom, meervoudige beperkingen, een transgender kind, een hoogbegaafd kind en een kind dat misdaden pleegt – allemaal kinderen die anders zijn dan hun ouders. Het is een echt onderzoeksboek, een flinke pil dus, gebaseerd op heel veel interviews en met veel verwijzingen. Wat me trof is hoe empathisch en persoonlijk Solomon het boek heeft gemaakt. Hij stelt de vraag die iedere ouder – en misschien ook wel ieder kind – kent: in hoeverre accepteer je als ouders je kinderen zoals ze zijn en in hoeverre help je ze om het beste uit hun leven te halen? Of zoals Solomon zelf zegt: How do we decide what to cure and what to celebrate? Uiteindelijk draait het boek om veel meer dan ouders en kinderen; het gaat over identiteit, vooroordelen, diversiteit, acceptatie en waartoe we in staat zijn voor en door liefde. Leerzaam en buitengewoon ontroerend.” ■