Vijf vragen aan Jessica van Eijs

Na vier jaar verlaat Jessica van Eijs de Tweede Kamerfractie van D66. Zij hield zich tijdens haar Kamerlidmaatschap bezig met wonen, bouwen en duurzaamheid. Wij stelden haar vijf vragen.

25.03.2021

Beeld: Jessica van Eijs

Alle stappen die we hebben gezet voor een eerlijkere woningmarkt en voor meer duurzaamheid. En dat in een samenstelling van de Tweede Kamer waarin dat niet vanzelfsprekend was!

De werkbezoeken. Daarbij mocht ik op bijzondere plekken komen en sprak ik met mensen over waar ze zo gepassioneerd aan werken. Zo mocht ik een kijkje nemen in de kernreactor op de TUDelft, waar ik het Tsjerenkov-effect heb gezien, een heel cool en mooi blauw licht. Ook het werkbezoek aan ESA in Noordwijk vond ik enorm indrukwekkend. Daar wordt alles wat Europa de ruimte in schiet uitvoerig getest, aangezien er in de ruimte vaak geen reparatie meer mogelijk is. En ik had ook hele toffe gesprekken met start-ups of kleinere bouwers die heel innovatief circulair bouwen.

Ik heb veel geleerd over mezelf en over hoe de politiek werkt. Daarnaast ook veel geleerd over volkshuisvesting en milieu. En dat je moet blijven vasthouden aan je eigen overtuigingen.

Mijn eerste debat over de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal. Het was in dit Corona-jaar een van de weinige debatten waar publiek bij aanwezig mocht zijn. En het was heel bijzonder om met mijn ervaring, vanuit vak K te mogen helpen bij een strijd die heel veel mensen hebben gestreden in de afgelopen decennia. De emotie voelde ik bij mezelf, maar ook in de zaal. Het was een heel bijzonder moment.

Ik hoop verder te kunnen bijdragen aan een fijn thuis voor iedereen. Wellicht dus in de sociale huursector, waar ik ook hiervoor werkte. Maar zeker ook op het D66congres als dat weer live kan!

Jessica van Eijs over de wonen en bouwen.

Beeld: Jessica van Eijs