Nieuwe energie voor wonen.

Uitgelicht

  • D66 wilt draagkracht maken we leidend bij het afsluiten van een hypotheek.
  • Koopwoningen moeten weer worden gebruikt waar ze voor bedoelt zijn: een thuis bieden aan wie een woning zoekt.

Bekijk hier onze belangrijkste standpunten op wonen

Beeld: D66

We maken het zicht op een betaalbare (huur)woning weer een vanzelfsprekendheid. Om dat te bereiken, komt er een doorbouwfonds, bouwen we kantoren om en breiden we bestaande gebouwen uit. Zo houden we de bouw van betaalbare woningen op gang. Van alle nieuwe woningen moet minstens een derde sociale huurwoningen zijn. Daarmee garanderen we dat er voor iedereen een betaalbare woning beschikbaar is. Daarnaast komt het nog veel te vaak voor dat je wel €1.100 euro huur mag betalen, maar geen hypotheek kan krijgen van €800 per maand. D66 wil dat anders: draagkracht maken we leidend bij het afsluiten van een hypotheek. Om starters een eerlijke kans op de woningmarkt te geven, zorgen we dat beleggers en investeerders bestaande starterswoningen niet kunnen opkopen. Zo worden koopwoningen gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn: een thuis bieden aan wie een woning zoekt. Een betaalbare en gezonde woning betekent ook een duurzame woning. Daarom starten we met een isolatieoffensief. Zo maken we een einde aan hoge energierekeningen en ongezonde huizen. Op deze manier zetten we alles op alles om iedere starter en iedere woningzoekende een goed thuis te bieden.

Overweeg je op D66 te stemmen? Of twijfel je nog? Wij durven de vergelijking met andere partijen wel aan! Met de partijdige kieswijzer laten we jou de belangrijkste verschillen zien.

We willen allemaal een betaalbaar en passend huis. We willen allemaal comfortabel en snel kunnen reizen door heel het land. We waarderen allemaal de natuur om in te recreëren, uit te rusten en te bewegen. Elk van deze claims op de schaarse ruimte gaat ten koste van een ander doel en van de beschikbare ruimte die overblijft. Maar nog belangrijker is dat deze claims ook veel nadelige gevolgen hebben die steeds zichtbaarder worden: milieuvervuiling, klimaatverandering, verdroging en watergebrek, verlies aan biodiversiteit en verrommeling van het landschap. Om die reden is het zaak om keuzes te maken.