Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Modern onderwijs

Vrijheid van onderwijs

D66 wil de vrijheid van onderwijs moderniseren. Ouders baseren hun schoolkeuze steeds minder op het predicaat ‘openbaar’ of ‘bijzonder’, maar juist op kwaliteit, pedagogische aanpak, fysieke afstand en sfeer van een school. Daarom staat voor D66 ‘school’ centraal, niet of ze ‘openbaar’ of ‘bijzonder’ is. D66 wil de mogelijkheid een school te stichten op andere grondslagen dan de klassieke richtingen, bijvoorbeeld op een onderwijskundige visie. En wij willen dat een tweetalige basisschool mogelijk is. Voor D66 zijn alle scholen, ongeacht hun grondslag, transparant over hun financiën en prestaties.

Flexibiliteit

D66 wil dat vakanties flexibeler kunnen worden gekozen en, waar nodig, belemmeringen wegnemen. Bij de schoolkeuze mogen de schoolkosten voor ouders geen drempel vormen. D66 wil daarom een maximum stellen aan de ouderbijdrage. Scholen moeten dan wel de mogelijkheid krijgen om op andere wijze fondsen te werven.

ICT en onderwijs

De huidige generatie jongeren groeit op in een digitale wereld. De voortschrijdende digitalisering van de samenleving raakt het onderwijs in de kern. Kinderen krijgen wat D66 betreft al op de basisschool les in Digitale Vaardigheden. Ook komen met de huidige ontwikkelingen in e-learning nieuwe vormen van onderwijs beschikbaar. D66 wil docenten hierop toerusten. Bovendien stimuleert D66 gericht onderzoek naar effectieve toepassingen van ICT in onderwijs en het delen van best practices door leraren.

Seksuele voorlichting

Autonomie en tolerantie worden bij uitstek bevorderd via onderwijs. Seksuele voorlichting hoort daarbij. Voorlichting helpt jongeren weerbaar te maken en maakt hen bekend met seksuele diversiteit. Dit draagt bij aan de acceptatie van bijvoorbeeld homoseksualiteit. Op initiatief van D66 is seksuele voorlichting op school, met aandacht voor seksuele diversiteit, daarom verplicht.

Kinderen en natuur

D66 ziet de natuur en de natuurwaarden als een van de pijlers van onze welvaart, welzijn en een duurzame groene economie. Veel mensen, vooral in de grote steden, willen meer contact met de natuur. D66 wil kinderen meer bij de natuur betrekken, bijvoorbeeld door te bevorderen dat zij in de natuur kunnen spelen.

Laatst gewijzigd op 7 juni 2019

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48