Over het sociaal-liberalisme
D66 is een sociaal-liberale partij. We staan in een traditie van politieke vernieuwers die streven naar een vrije en rechtvaardige samenleving, waarin mensen zoveel mogelijk zelf kunnen beslissen. Over hun eigen leven, maar ook – met elkaar – hoe we samenleven. Daarom kiezen wij voor een land waar we iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen.
Vrijheid in verbondenheid
Sociaal-liberalen staan voor ‘vrijheid in verbondenheid’. Volgens ons is ieder mens een uniek individu, maar zijn we ook sociale wezens, die hun vrijheid vormgeven en zich ontwikkelen samen met anderen.
Mensen zijn pas echt vrij als iedereen dat is
Wij geloven dat mensen pas echt vrij zijn, als ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Als ze eerlijke kansen hebben om er iets van te maken in het leven. Als ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun huis of hun inkomen, als het een keer tegen zit. Als de democratie zo werkt, dat iedereen kan meepraten. En als de wereld waarin we leven ook van waarde is voor generaties na ons.
Hoe uit zich dat?
Om die reden zullen D66’ers altijd vechten voor individuele vrijheid. Voor gelijke kansen. Voor een overheid die mensen niet laat vallen. Voor een rechtsstaat waar je op kan rekenen. Voor meer democratie. Voor internationale afspraken in een veranderende wereld. En voor een economie die volop welvaart genereert, maar ook oog heeft voor klimaat en natuur.
Richtingwijzers sociaal-liberalisme
De uitgangspunten van D66 zijn vastgelegd in vijf ‘Richtingwijzers’ die door de Mr. Hans van Mierlo Stichting zijn opgesteld. Deze richtingwijzers geven richting aan het denken en de ideevorming binnen de partij, maar hebben niet de status van dogmatische waarheden.
- Vertrouw op de eigen kracht van mensen
- Streef naar een duurzame en harmonieuze samenleving
- Denk en handel internationaal
- Beloon prestatie en deel de welvaart
- Koester de grondrechten en gedeelde waarden
Meer over ons gedachtegoed
Wil je meer weten over ons gedachtegoed? Volg dan ons wetenschappelijk bureau, de Mr. Hans van Mierlo Stichting.
- Bezoek de website van de Mr. Hans van Mierlo Stichting
- Neem een abonnement op ‘idee’, het wetenschappelijk tijdschrift van de Mr. Hans van Mierlo Stichting
- Bestel de Canon van het sociaal-liberalisme. Een vertelling van de rijke geschiedenis van het sociaal-liberalisme in Nederland.