Sigrid Kaag: Wie idealen heeft, moet er staan op het moment dat het ertoe doet.

Sigrid Kaag is de nieuwe leider van D66. Foto: Martijn Beekman Beeld: Sigrid Kaag

Op zaterdag 5 september staat in een aantal landelijke dagbladen deze brief van Sigrid Kaag, de nieuwe leider van D66.

Wie idealen heeft, moet er staan op het moment dat het ertoe doet. Dat moment voor mij is nu.
 
Mijn drijfveren hebben alles te maken met de crisis die wereldwijd gaande is en ook Nederland diep raakt. We weten niet wat er nog op ons afkomt. Het kan meevallen, het kan nog erger worden.
 
De verkiezingen in maart 2021 zullen voor mij dan ook gaan over de jonge mensen die hun eerste baan of eerste huis niet kunnen vinden, en die zich zorgen maken over het klimaat. Over de ouderen en de zorg. Over de ondernemers die kampen met de gevolgen van het virus in de eerste of tweede golf.
 
Ze gaan over meer dan de helft van de Nederlanders die willen bijdragen aan onze economie en samenleving, maar bij hun sollicitatie worden gediscrimineerd op leeftijd of afkomst. Over ouders die hun kinderen naar scholen sturen waar de gemotiveerde leraar toch te weinig tijd heeft voor het beste onderwijs voor hun kind. Over kinderarmoede, toenemende dakloosheid en ongelijke kansen.
 
Wij kunnen weer samen vooruit. Daar ben ik van overtuigd. Dat vraagt de inzet van ons allemaal. En dat vraagt ook nieuw politiek leiderschap.
 
Politiek die probeert te overtuigen, niet pas nadat de peilingen voldoende draagvlak laten zien, maar ervoor. Politiek die mensen serieus neemt. Politiek die niet verlamt uit angst de kiezer kwijt te raken aan gemakzuchtig geroep op de flanken, maar die door idealen en argumenten mensen weet te binden. Te verbinden.
 
We kunnen het anders doen. We kunnen werken aan het Nederland dat zich openstelt voor mensen die het minder hebben dan wij, vanuit de overtuiging dat het dekken van een langere tafel altijd beter uitpakt dan het bouwen van een hoger hek. Aan het Nederland dat nieuw leven geeft aan de Europese samenwerking, vanuit de overtuiging dat het beter is om aan het roer te staan dan buitenboord te hangen. Aan het Nederland waar niemand zich buitengesloten voelt en iedereen een stem heeft, vrij en gelijkwaardig.
 
Ik beloof niet dat ik niemand zal teleurstellen. Ik beloof wel mijn onvoorwaardelijke inzet voor het Nederland waar ik in geloof. Wij komen sterker uit deze crisis als we zorg dragen voor elkaar en de ander. Waarde geven aan de kansen van eenieder. Groot denken en groots doen.
 
Doet u mee?

Sigrid Kaag