Sigrid Kaag voordat ze de politiek in ging

In de documentaire ‘Onderhandelaar in oorlogstijd’. Beeld: VPRO Tegenlicht Beeld: Sigrid Kaag

Voordat Sigrid Kaag minister voor D66 in het kabinet werd, was zij speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Libanon. In 2013 werd ze aangesteld om de missie in Syrië voor de vernietiging van chemische wapens te leiden. Een jaar later werd de missie succesvol afgerond.

Haar bijnaam bij de ontwapeningsmissie werd ‘Iron Lady’, bedacht door haar chauffeurs en beveiligers. ‘‘Ze begrepen niet hoe ik mij staande kon houden onder continue politieke en fysieke druk. Ik zat in Moskou, New York, dan weer in Damascus. Het was gevaarlijk en hectisch omdat we een missie hadden die eigenlijk niet hoorde te slagen. Het was een internationaal wespennest. Rebellen, terreurorganisaties, het was bijna een film. Eerst was ik die mevrouw uit Nederland, en dat werd al snel Iron Lady.’

De VPRO maakte over haar werk als diplomaat de documentaire ‘Onderhandelaar in oorlogstijd’.

Deze documentaire verscheen op donderdag 15 december 2015.

In 2015 was Sigrid Kaag nog VN-gezant in Libanon. Daar werkte ze aan vrede en veiligheid terwijl Libanon een puinhoop was. Het land had al meer dan een jaar geen president, wat de staat verlamde. Zowel Israël als Hezbollah schonden vredesafspraken uit 2006, waardoor geweld continu op de loer lag. En een derde van de bevolking bestond inmiddels uit Syrische vluchtelingen. Maite Vermeulen van ‘De Correspondent’ liep in die tijd een week mee met Kaag. Zij zag waarom Kaag ‘bewonderd én gevreesd’ werd.

In het portret lees je over haar motto: ‘minder woorden, meer inhoud’ en haar houding: ‘geen politiek correct geneuzel, maar Hollandse directheid’. Ze hamert op concrete doelen en aantoonbare resultaten voor de inwoners van Libanon.

“Wij zijn hier voor anderen, niet om onszelf te plezieren.”

Sigrid Kaag als VN-gezant in Libanon