Sigrid Kaag over de nieuwe economie

Sigrid Kaag presenteert economisch manifest. Foto: Martijn Beekman Beeld: Sigrid Kaag

Sigrid Kaag presenteert economisch manifest

Sigrid Kaag: “In onze economie hoort de mens centraal te staan. Niet de cijfers. Ik pleit daarom voor een economie van normen en waarden.”

01.09.2020

Begin dit jaar leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Nederlandse economie. Nu is alles anders. Mensen verliezen hun baan, zelfstandigen zitten zonder opdrachten, jonge mensen vinden moeilijk hun eerste baan.

De ongelijkheid wordt pijnlijk zichtbaar. Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt worden harder geraakt. Armoede neemt toe. De klimaatcrisis pakken we onvoldoende aan. Terwijl dat bittere noodzaak is, maar ook harde business.

We proberen mensen in systemen te duwen. Efficiëntie staat op een voetstuk. Maar we vertrouwen elkaar niet meer. Het is daarom hoog tijd om echt te investeren in een moderne, eerlijke, schone en open economie.

Durf te investeren. Dat betaalt zich in de toekomst terug. Investeer in woningen, in onderwijs en onderzoek, in omscholing.
Pak ongelijkheid aan. Gelijke kansen vragen om ongelijk ingrijpen. Geef scholen in kansarme buurten meer geld, investeer in gratis kinderopvang en belast vermogen zwaarder.

Er kan meer dan we soms mogelijk achten. Economie is het middel. Wij mensen -ons geluk, onze vrijheid, onze toekomst- wij zijn het doel.