Sigrid Kaag in het AD over de opdrachten van nu

Sigrid Kaag is de nieuwe leider van D66. Foto: Martijn Beekman Beeld: Sigrid Kaag

In februari was Sigrid Kaag als minister voor Buitenlandse Handel op handelsmissie naar Israël en de Palestijnse gebieden. Daar hakte ze de knoop door. Daar besloot ze zich te kandideren als nieuwe D66-leider:

“Ik zat in een tuin van The American Colony Hotel in Jeruzalem en ik dacht: ik ga het wél doen. Ik steek mijn nek uit. Ik vind D66 te belangrijk. Het leiderschap van D66 is een groot goed, zeker in het tijdsgewricht waarin we leven.’’

Kaag vindt het tijd voor nieuw leiderschap. Er staan drie opdrachten centraal. Opdrachten die we nú moeten uitvoeren.

Nederland moet sterker uit de coronacrisis komen. In de economie moeten niet de cijfers, maar de mens weer centraal staan. Het kan schoner, moderner en eerlijker.

Onze samenleving moet inclusiever worden. We moeten kansengelijkheid centraal zetten en kansenongelijkheid aanpakken. Gelijke kansen vragen om ongelijk ingrijpen. Geef bijvoorbeeld scholen in kansarme buurten meer geld. D66 laat iedereen vrij, maar niemand vallen.

De politiek moet weer durven leiden. Niet schreeuwen, maar luisteren. Juist óók voor impopulaire standpunten moet de politiek draagvlak creëren. Kaag: “Wie voor mij een voorbeeld is, ik wil me daar niet mee vergelijken, maar wel een inspiratiebron voor velen, dat is Angela Merkel. Die rustig op momenten zelf draagvlak creëert en niet wacht tot het vanzelf een veilige landing wordt. Dat is leiderschap.’’

Interview verscheen op zondag 21 juni 2020.