Een oplossing voor het fileprobleem

In Nederland ben je in totaal 37 uur per jaar kwijt als je een keer per week in de file staat. Dat is verloren tijd, die je niet meer vrij kan besteden aan spelen met je kinderen, sporten of een drankje drinken met je vrienden (als het straks weer mag, natuurlijk).

Waar files afgelopen jaren alleen maar toenamen, valt het tijdens de coronacrisis reuze mee. Toch zullen files snel weer toenemen als de crisis voorbij is. Dan gaan we weer meer rijden met zijn allen. En daarom is juist nu het moment om vast na te denken over de toekomst. We hebben nu gezien dat meer asfalt leggen echt niet de enige oplossing is. We moeten slimmer gaan rijden.

Het moet eens afgelopen zijn met die files in Nederland. Onderzoek na onderzoek laat zien dat rekeningrijden werkt om files aan te pakken. Afhankelijk van de manier waarop rekeningrijden wordt ingevoerd, worden files met 43% tot 68% verminderd in 2030.

Dat files vervelend zijn omdat ze ons veel tijd kosten, wisten we al. Maar files zijn ook nog eens slecht voor het klimaat en de natuur. Met de invoer van rekeningrijden gaan we tot 24% minder stikstof en CO2 uitstoten.

Nu betaal je vooral voor het bezit van je auto en niet voor het gebruik. Het is eerlijker om te betalen voor een auto die rijdt, dan voor een auto die stilstaat. Wij willen dat CO2-uitstoot van je auto en de plaats en tijd dat je rijdt, bepalen wat je betaalt. Wanneer je met je schone auto midden in de nacht in de polder rijdt, betaal je weinig. In de spits op een druk traject in je oude dieseltje betaal je iets meer. De motorrijtuigenbelasting schaffen we af. Veelrijders hebben ook voordeel, want zij staan straks minder in de file.