De energietransitie in Nijmegen: van ambitie naar actie

Van het gas af. Verduurzamen. Minder CO₂-uitstoot. Als D66 zetten we ons daar meer dan ooit voor in. Maar de vraag is niet óf we dit willen – de vraag is hoe we dit voor elkaar krijgen. En omdat D66 in Nijmegen ook de wethouder levert die verantwoordelijk is voor duurzaamheid, nemen we je graag mee in wat we de afgelopen drie jaar hebben bereikt – en wat er nog te doen staat.
 
Om echt verschil te maken, draaien we aan twee knoppen: minder energieverbruik en het overschakelen op schone energiebronnen.

Minder verbruik: isoleren, ondersteunen, samenwerken

De beste energie is de energie die je niet verbruikt. Daarom hebben we stevig ingezet op isolatie van woningen en bedrijven. Dankzij subsidies van de gemeente, provincie en het Rijk hebben al veel Nijmegenaren hun woning kunnen verduurzamen. Met energiecoaches en fixteams helpen we mensen letterlijk aan de voordeur – met simpele maatregelen zoals ledlampen of tochtstrips. Zo maken we verduurzamen makkelijk én betaalbaar.
 
Daarnaast hebben we afspraken gemaakt met woningcorporaties om hun woningbezit versneld te verduurzamen. En ook ons eigen gemeentelijk vastgoed pakken we aan. Een goed voorbeeld is het nieuwe zwembad in de Winkelsteeg, dat twee verouderde (en allesbehalve duurzame) baden vervangt. Deze aanpak werpt zijn vruchten af: het aantal woningen met energielabel A of B stijgt, en we liggen op koers richting de doelen voor 2030.

Schone energie: wind, zon én warmte

We hebben niet alleen minder energie nodig – we moeten die energie ook op een andere manier opwekken. Voor elektriciteit zetten we in op wind en zon. In de Regionale Energiestrategie (RES) hebben we met de regio afspraken gemaakt over het aantal windmolens en zonnepanelen, en waar die kunnen komen. Worden die plannen uitgevoerd, dan halen we onze doelen. Voor warmte ligt de oplossing dichter bij huis. Nijmegen heeft sinds kort een Lokale Energie Strategie (LES) én een warmtekaart, waarin per buurt is aangegeven welke vorm van verwarming het meest kansrijk is. Zo weten bewoners waar ze aan toe zijn – en kunnen ze daar rekening mee houden bij het vervangen van hun cv-ketel.

De uitbreiding van het warmtenet

Voor het zuiden van Nijmegen zetten we in op de uitbreiding van het warmtenet. Daarmee kunnen velen woningen in één keer van het gas af. Het warmtenet wordt gevoed door restwarmte van ARN (de afvalverwerker), en in de toekomst mogelijk ook door aardwarmte (geothermie). Dit levert een forse CO₂-reductie op en zorgt voor een stabiele, duurzame warmtevoorziening.

D66 heeft de afgelopen jaren verschil gemaakt door verduurzaming praktischer en toegankelijker te maken. Minder regels, meer geld, en meer ondersteuning – zodat het makkelijker wordt om zelf aan de slag te gaan. Dankzij de warmtekaart is er nu duidelijkheid per buurt. En met concrete investeringen in warmtenetten én het verkennen van een gemeentelijk warmtebedrijf zetten we grote stappen. En met concrete investeringen in warmtenetten én het verkennen van een gemeentelijk warmtebedrijf zetten we grote stappen. We weten dat dit niet zonder risico’s is – financieel en soms ook maatschappelijk. Maar wat ons betreft is het de enige manier om onze duurzaamheidsdoelen te halen. De aanpak is nog niet perfect. Maar we weten waar we naartoe werken.