Lusanne Bouwmans

Beeld: D66 Nijmegen

Lusanne zit sinds 2018 in de Nijmeegse raad. Hier houdt ze zich onder andere bezig met Nijmegen duurzamer en groener maken. Tegenwoordig is ze fractievoorzitter.

  • 34 jaar
  • Den Bosch
  • Nijmegen,
  • Zij/haar

Ieder kind moet een zo breed mogelijke opvoeding krijgen, vol kunst, muziek en natuur. Of het nu al zingend in een carnavalsband, of via pianoles is, voor mij is dit dé manier om te worden wie je kan zijn. In Nederland – en zeker ook in Nijmegen – kunnen we dat nog veel beter regelen. Dat is echt nodig om te zorgen dat iedereen dezelfde gelijke start krijgt.

Naast haar affiniteit met kunsten en kansengelijkheid is Lusanne ook de duurzaamheidsexpert van de fractie. Voor dat alles zet ze zich in met haar herkenbare stijl: recht voor zijn raap, sprekend in klare taal en met een allergie voor wanneer mensen voor de gek worden gehouden. Met haar ambitie en energie wil ze Nijmegen meer kleur op de wangen geven.

Lusanne bij het UnmuteUs protest. Beeld: D66 Nijmegen

Mensen moeten groene keuzes voelen in hun portemonnee

Naast haar raadswerk werkt Lusanne als projectmedewerker voor de provincie Brabant aan de energietransitie. Ook bij D66 is zij dé duurzaamheidspecialist. Ze pleit ze ervoor om naast zonne-energie ook windenergie op te wekken in regio Nijmegen en vroeg ze de gemeente herhaaldelijk om meer huizen te isoleren. Hierbij blijft één ding voor haar boven alles belangrijk: dat mensen die groene keuzes maken dat merken in hun portemonnee. Wie zijn huis goed of zonnepanelen isoleert, ziet dat terug op zijn energierekening. Wie zijn afval goed scheid, betaalt minder afvalbelasting. Wie in een huis woont dat is afgesloten van het gas, moet zijn energierekening niet zien meegroeien met de gasprijs. Zo zorgen we dat de vervuiler betaalt.

Lusanne in de gemeenteraad. Beeld: D66 Nijmegen

Een groen Nijmegen met sterke natuur

Nijmegen groener maken was een van de speerpunten van Lusanne afgelopen periode. Zo zorgde ze onder andere voor de aanleg van een viertal ’tiny forrests’ in én was ze kritisch op het maaibeleid van de gemeente.

Bij het Engie-terrein maakt fossiele industrie plaats voor groene energie. Beeld: D66 Nijmegen