Michael van Lith

Beeld: D66 Nijmegen

Als half-Japanner die pas op zijn 15de terug naar Nederland verhuisde heeft Michael aan den lijve ondervonden hoe lastig integratie in Nederland kan zijn. Des te belangrijker is het voor hem dat iedereen zich thuisvoelt in onze stad.

  • 35 jaar
  • Nijmegen
  • Hij/hem

Toen ik in Canada woonde en op zoek was naar een baan werd er vaak gevraagd naar mijn ervaring met vrijwilligerswerk. En daar had ik eigenlijk geen goed antwoord op. Hoewel ik in mijn studententijd in de Studentenraad heb gezeten, heb ik naast mijn werk niet structureel vrijwilligerswerk gedaan. Ik realiseerde mij toen dat ik veel meer een actieve bijdrage wil leveren aan onze gemeenschap. Door deel te nemen in de lokale politiek wil ik voldoening halen uit het werk om de stad te verbeteren voor ons allemaal.

Iedereen moet zich thuisvoelen in Nijmegen

Op zijn 15de keerde Michael terug naar Nederland. Met zowel Nederlandse als Japanse roots en opgegroeid in Canada was het voor hem niet makkelijk om te wennen aan ons land. Het beetje Nederlands dat Michael kon sprak hij met een dik accent, de subculturen op de middelbare school begreep hij niet. En met een overheersende gevoel dat je anders bent dan de rest is het moeilijk om zelfvertrouwen te hebben, beseft hij achteraf. Pas in zijn studententijd in Delft ging hij zich echt thuis voelen in Nederland. Nu hij zijn plekje in Nijmegen heeft gevonden wil hij zich er met D66 voor inzetten dat iedereen zich thuis voelt in onze stad. Ongeacht je achtergrond, huidskleur of geaardheid: iedereen vindt een thuis in Nijmegen.

Met een ingenieursblik kijken naar Nijmeegse problemen

Michael is als ingenieur werkzaam bij ASLM. Daarmee brengt hij niet alleen een bak technische kennis mee de fractie in, maar ook een echte ingenieursblik. Of het nou gaat om isolatie, woningbouw of zonne-energie, Michael kan erover meepraten. Dat is hard nodig, want nog altijd is het aantal bèta’s in de politiek laag. Zo voegt Michael een nieuw perspectief toe aan de Nijmeegse politiek.

Hightech sector blijft een banenmotor van Nijmegen

Hoewel misschien niet het eerste waar je aan denkt bij Nijmegen, is ASLM samen met andere hightech bedrijven verantwoordelijk voor duizenden banen in Nijmegen. De ontwikkeling en productie van computerchips is een van dé economische motoren van onze stad. Met D66 wil Michael zorgen dat dit zo blijft. Dat vraagt om gedurfde investeringen van de gemeente, zoals recent de komst van onderzoekscentrum CITC. Daarnaast moeten ook nieuwe technologische startups de hulp en ondersteuning krijgen om uit te groeien tot toonzettende bedrijven. Zij zijn banenmachines voor Nijmegen en zorgen voor de innovaties van de toekomst.