Vrij zijn betekent snel en makkelijk kunnen reizen in Nijmegen

Sam - Sam gaat op haar fiets naar school. Beeld: D66

Echt vrij zijn betekent dat je kan komen en gaan waar je wilt. Oftewel, dat je makkelijk, schoon en betaalbaar van je familie, naar je werk en naar je vrienden reizen. Zonder in de file te staan of jezelf in een overvolle bus te moeten proppen.

In onze snel groeiende stad staat dat onder druk. D66 Nijmegen wil dat iedereen zich vrij kan bewegen door en naar Nijmegen. Om dat te bereiken zullen we de komende jaren slimmer moeten omgaan met vervoersmiddelen. Het OV is daarbij essentieel, maar ook de auto blijft nodig.

Het bewegen van en naar Nijmegen met de auto moet makkelijker worden. Deze uitdaging vraagt om groots omdenken. Hiervoor zijn we bereid flink de portemonnee te trekken, onder andere om de ringweg te versterken.

Iedereen zich vrij laten bewegen betekent ook dat we binnen de stad kiezen voor andere vervoermiddelen. Als dé fietspartij maken we vollop ruimte voor de fiets en krijgen voetganger en OV-gebruiker voorrang. De binnenstad wordt zelfs autoluw en de bus verdwijnt van de waalkade. Ook verplaatsen we scoorters en bromfietsen naar de rijbaan.

Ten slotte moet ons vervoer véél schoner. Vieze lucht moet de stad uit. Daarom plaatsen we komende jaren minimaal 1000 extra openbare laadpalen, moeten bezorgscouters en laad-losverkeer volledig elektrisch rijden en zetten we nu al in op een waterstofstation in Nijmegen: dé brandstof van de toekomst.

Samen met inwoners, ondernemers en leden hebben we nagedacht en gesproken over onze ideeën voor de toekomst. In het verkiezingsprogramma lees je deze plannen waarmee we de komende jaren aan de slag willen gaan.

Je bent pas vrij als iedereen dat is. D66 gelooft in gelijke kansen voor iedereen en hulp voor wie het nodig heeft.