Wanneer komt de wet tegen sollicitatiediscriminatie?

De afgelopen maanden gingen duizenden Nederlanders de straat op. Zoveel mensen, van jong tot oud, hebben op een waardige manier hun woede geuit. Over het onrecht van diepgeworteld en institutioneel racisme waar zij elke dag mee te maken hebben. Racisme waardoor zij zich niet altijd onderdeel van ons land voelen. Racisme dat hen beperkt in kansen om wat van het leven te maken.

“Het doet me pijn als een landgenoot met een zwarte huidskleur me vertelt: “Het eerste wat ik elke ochtend zie als ik in de spiegel kijk, is mijn zwarte huid. En het besef dat die kleur me elke dag op 1-0 achterstand zet.”

Rob Jetten, D66-fractievoorzitter

De vele protesten op straat en acties online mogen niet overwaaien als een hype. Daarom kwam D66 voor de zomer al met voorstellen tegen racisme en discriminatie.

Een deel van onze plannen zie je hiernaast.

  1. Verdubbel de pakkans én de boete bij discriminatie op de arbeidsmarkt en de woningmarkt. 
  2. Haal stageselectie op MBO’s binnen de school. 
  3. Stel discriminatierechercheurs aan.

Het kabinet komt met een wetsvoorstel tegen discriminatie in sollicitatieprocedures. Maar zo’n wet mag niet te lang op zich laten wachten. Daarom vraagt Rob Jetten de premier wanneer deze wet naar de Tweede Kamer komt om erover te debatteren en stemmen. 

Wat D66 betreft zit in die wet ook een meldplicht voor uitzendbureaus als zij van klanten discriminerende verzoeken krijgen.