Voorstel van D66 voor meer nieuwbouwhuizen onder €250.000 aangenomen

Veel woningzoekenden komen er op de Nederlandse woningmarkt nauwelijks tussen. De koopwoningen díe beschikbaar zijn, zijn voor veel mensen te groot of te duur. Op aandringen van D66 geeft de Tweede Kamer demissionair minister de Jonge de opdracht om meer écht betaalbare woningen te bouwen, met een verkoopprijs onder de €250.000. Faissal Boulakjar (D66): “Dit voorstel lost het woningtekort niet in één klap op, maar is een belangrijk begin van een bouwomslag. Die omslag is hard nodig om starters en mensen met een middeninkomen weer zicht te geven op een écht betaalbaar huis.”

97% van de starters
kan geen
koophuis betalen

Het woningtekort loopt eerder op, dan af. Uit onderzoek van het CBS en Kadaster blijkt dat de nieuwbouwhuizen die wél worden opgeleverd ondertussen richting de €500.000 gaan. Voor starters, alleenstaanden en mensen met een middeninkomen zijn deze woningen vaak te duur of te groot. Uit ander onderzoek blijkt dat slechts 3% van de gemiddelde alleenverdienende starter met een ruim middeninkomen van €48.000 een woning kan kopen. Met dat salaris kun je met de huidige rente ongeveer €200.000 aan hypotheek krijgen. Dat is ver onder de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning. Kortom: de huizen die nu worden opgeleverd, zijn voor veel mensen in Nederland niet te betalen. De behoefte aan betaalbare woningen voor starters, alleenstaanden en mensen met een middeninkomen groeit.

Faissal Boulakjar
(Tweede Kamerlid
D66):

“Niet iedereen zit te wachten op een XXL-woning van 5 ton, met een kolossale zolder en een joekel van een berging. Zet daarom vooral in op de bouw van woningen onder de €250.000. Nederlandse koplopers laten zien dat dit al kan. Zij bouwen ruimte-optimaal, productiematig en naar de daadwerkelijke behoefte van mensen. Die woningen kun je snel opleveren. Het is goed nieuws voor veel woningzoekenden dat de demissionaire minister hier stevig op moet sturen.”

Bouwsubsidies
naar écht
betaalbare woningen

Om ook starters, alleenstaanden en mensen met een middeninkomen meer zicht te geven op een betaalbare woning, moet demissionair minister de Jonge meer inzetten op de bouw van woningen met een verkoopprijs van onder de €250.000. Dat moet hij doen door bij de afgifte van bouwsubsidies en bouwimpulsen – kortom bij alle bouwplannen die (deels) gerealiseerd worden met belastinggeld – als voorwaarde op te nemen dat meer woningen een verkoopprijs onder de €250.000 hebben. Verschillende innovatieve ondernemers tonen aan dat zij nu al woningen kunnen bouwen voor een verkoopprijs die bij €160.000 begint. Zij doen dit door productiematig te bouwen, maar lopen nu nog tegen onnodige regelgeving aan. Met het breed aangenomen voorstel van D66 kan de minister deze ondernemers helpen om op te schalen.