Vandaag beantwoorden we een aanhoudende hartenkreet

Leraar zijn is een fantastisch beroep! Ik kan het weten: mijn 33 jaren voor de klas waren de meest eervolle van mijn leven. Het beste onderwijs voor ieder kind kunnen we alleen bereiken met de beste leraren voor de klas. Zeker in deze tijd van het lerarentekort is het daarom van groot belang dat we het beroep zo aantrekkelijk mogelijk maken.

D66 strijdt al lang voor beter onderwijs. En voor meer geld voor onderwijs. Dat deden we in de oppositie, dat doen we in deze coalitie. Door de goede samenwerking in het kabinet is het nu gelukt nog eens 460 miljoen euro extra voor de komende twee jaar vrij te maken. De aanhoudende hartenkreet uit het onderwijs heeft een belangrijke rol gespeeld om het voor elkaar te krijgen. En een compliment verdienen ook een aantal oppositiepartijen, die zich de afgelopen tijd hard hebben gemaakt voor extra onderwijsinvesteringen. Het laat nog maar eens zien: met samenwerken zetten we echt stappen vooruit.

De impuls van vandaag is broodnodig voor leraren en leraressen die dag in dag uit keihard werken voor onze kinderen,  werk van elkaar overnemen en tot ver na schooltijd in de klas met stapels werk zitten.

Het is niet voor het eerst dat we laten zien het onderwijs een warm hart toe te dragen. De afgelopen twee jaar is het lerarensalaris in het basisonderwijs met 9,5% gestegen. Bovendien is 430 miljoen euro direct geïnvesteerd in verlaging van de werkdruk van leraren. Leraren bepalen daarbij zelf wat voor hen de beste oplossing is. 

Maar hoe betekenisvol deze stappen ook zijn, de stap van vandaag is niets meer dan een noodzakelijke stap. Wij willen nog veel meer verbeteren in het onderwijs. Daarom gaan wij door met de strijd voor het beste onderwijs met gelijke kansen voor ieder kind. Dat doen we niet alleen vanuit Den Haag, daarvoor gaan we de komende maanden het land in.

Op het congres van 9 november trappen we de Scholenreis af. Tot april gaan we op bezoek bij scholen in het hele land om in gesprek te gaan met iedereen met een hart voor het onderwijs. Over onze ideeën. En over de ideeën van ouders, leraren en alle andere geïnteresseerden. 

We komen ook bij jou in de buurt. Wees welkom. De eerste avonden staan al gepland. 

Denk mee. Doe mee. Bouw mee.

Paul van Meenen