Tweede Kamer kiest Vera Bergkamp tot Voorzitter

Met 74 van de 139 stemmen kozen de leden van de Tweede Kamer onze Vera Bergkamp in één ronde tot de nieuwe Voorzitter van de Tweede Kamer. Voor het eerst in de geschiedenis vervult een D66’er nu deze rol.

08.04.2021

Vera Bergkamp: “Voor mij geldt, en zo heb ik het gisteren ook in de Tweede Kamer gezegd: ik ben vanaf nu de firma-Bergkamp. Al mijn 149 collega’s zijn me even lief. Ik wil een voorzitter zijn van iedereen en voor iedereen. Onafhankelijk en onpartijdig.”

Sigrid Kaag en Vera Bergkamp - Sigrid Kaag feliciteert Vera Bergkamp na haar verkiezing tot Voorzitter van de Tweede Kamer. Beeld: Tweede Kamer

Vera Bergkamp: “Ik wil een verbindend Voorzitter zijn. Met aandacht voor de waardigheid van het debat en ruimte voor alle sprekers. Ik wil de Kamer bedanken voor het vertrouwen. Ook wil ik Khadija Arib bedanken voor haar goede werk als Voorzitter.”

Als Voorzitter wil Bergkamp de positie van de Tweede Kamer versterken. Een betere informatiepositie, meer dualisme en een nog professionelere organisatie. Ook wil ze de lessen van de parlementaire commissies over de uitvoeringsorganisaties en de toeslagenaffaire oppakken. Bergkamp: “Kiezers vragen erom. Het is aan ons die oproep te beantwoorden. Onze democratie verdient het.”

In haar sollicitatiebrief schreef ze ook de verhuizing van de Tweede Kamer met enthousiasme te zullen begeleiden. Haar hele sollicitatiebrief kun je hier vinden.

Kamervoorzitter zijn is teamwork, volgens Bergkamp: “De Voorzitter van de Tweede Kamer is weliswaar het boegbeeld, maar kan dat niet alleen. Als voormalig voorzitter van het COC weet ik uit ervaring dat wie niet kan delen ook niet kan vermenigvuldigen. Daarom zal ik ook investeren in het Kamerbestuur. Eén team, één taak.”