Stop btw-verhoging op boeken, tijdschriften en kranten

Rob Jetten over de
boete-op-boeken

Rob Jetten - Rob Jetten kan natuurlijk niet anders dan aan de hand van een stapel leesvoer vertellen waarom deze boete-op-boeken morgen nog van tafel moet. Beeld: BNNVARA

De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil kranten, magazines en (school)boeken duurder maken. Zeker in tijden van desinformatie is toegang tot de vrije pers en informatie heel belangrijk. Ook moeten jongeren kunnen blijven lezen en zich ontwikkelen. Met het hoogste btw-tarief wordt er een boete-op-boeken opgelegd.

Houd lezen toegankelijk

Eén op de drie jongeren in Nederland heeft te maken met laaggeletterdheid. Veel jongeren rond de 15 jaar hebben een leesniveau dat niet volstaat om later als zelfstandig mens deel te nemen aan de maatschappij. Daarom moet het zo toegankelijk mogelijk blijven om te kunnen blijven lezen.

Onze motie om de btw-verhoging op boeken, tijdschriften en kranten terug te draaien heeft helaas geen meerderheid gehaald. Daarom staan we vandaag in alle landelijke dagbladen. Er is een alternatief: D66.

De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil kranten, magazines en (school)boeken duurder maken. Zeker in tijden van desinformatie is toegang tot de vrije pers en informatie heel belangrijk. Beeld: Eigen foto

Kom op voor de vrije pers

Ook kranten worden met de plannen van de nieuwe coalitie fors duurder. Zeker voor regionale kranten is dit voorstel een harde klap. Zij hebben het financieel vaak al zwaar. PVV, VVD, NSC en BBB zetten de toekomst van de lokale pers op het spel, die juist als waakhond de lokale en regionale politiek in de gaten houden en burgers informeren over hun eigen dorp of stad.

Dit is het moment om aan Nederland te laten zien dat er een optimistisch alternatief is. Word lid van D66.