Rob Jetten: “Nog even doorbijten”

Het kabinet kondigt vandaag extra maatregelen in de bestrijding van het coronavirus. D66-fractievoorzitter Rob Jetten reageert hieronder. Vanuit huis. Op zijn laatste quarantainedag.

We doen opnieuw een stap terug. De druk op de zorg neemt toe. Dag en nacht werken mensen keihard om iedereen die coronazorg nodig heeft, te helpen. Maar deze extra maatregelen betekenen dat iedereen de komende weken nog even flink moet doorbijten.
Bijna gaat het weer de goede kant op. De tweede golf lijkt langzaam voorbij, zo laten de cijfers zien. Dat geeft hoop. Het laat zien dat de huidige maatregelen werken.

Toch zetten we nu samen nog een stap extra. Dat voelt misschien gek, omdat de cijfers het tegendeel laten zien. Een pijnlijke stap daarom, waarvan ook ik me heb afgevraagd: is dít nu noodzakelijk? Kunnen we niet beter de huidige maatregelen nog even voortzetten?

Maar ik begrijp ook dat het kabinet luistert naar de signalen uit het ziekenhuis, waar de druk toeneemt. Te grote druk op de zorg is voor ons allemaal slecht. Niet alleen voor coronapatiënten, maar ook voor mensen met andere ernstige ziektes dan corona.

Vooral voor de cultuursector is dit pijnlijk. Er zijn daar niet veel besmettingen en een uitje naar een museum of theater is voor veel mensen een moment om naar uit te kijken. Maar omdat te veel mensen toch in de trein stappen om een dagje erop uit te gaan, is dit nodig. Wat mij betreft moeten musea en theaters straks zo snel mogelijk weer open. En als er extra steun nodig is, dan moet die er komen.

De bibliotheek is voor veel studenten een plek om te studeren. Een moment om even het huis uit te zijn. Ik heb nog veel vragen bij de beslissing om alle bibliotheken dicht te doen. Die zal ik morgen zeker stellen in het coronadebat.

Gelukkig blijven de sportscholen open. Heel belangrijk om mensen fysiek, maar juist ook mentaal, fit te houden. Na een dag (thuis)werken is dat voor veel mensen een plek om even stoom af te blazen.

Laten we hopen dat we snel weer vooruit kunnen kijken. Houd nog even vol. Dan kunnen we snel weer allemaal naar restaurants, musea of de voetbalwedstrijd.