Victor Everhardt - Beeld: Jeroen Mooijman

Voordat wij vandaag gaan praten over de koers van onze partij, wil ik stilstaan bij de afschuwelijke gebeurtenissen in Israël en Gaza. De machteloosheid die veel mensen voelen, herken ik ook. Het conflict kent alleen maar verliezers. We praten vandaag over het verkiezingsprogramma, maar juist ook op een dag als vandaag moet er ruimte zijn om onze gevoelens met elkaar te delen. Met elkaar in gesprek te gaan. Die gelegenheid willen we jullie vanmiddag bieden. Om 5 uur is er de gelegenheid om boven samen te komen voor dit gesprek. 

Vandaag spreken we ook over ons verkiezingsprogramma. Over een maand gaat Nederland naar de stembus. Op 22 november is het laatste woord aan de kiezer. Vandaag is het woord aan ons als leden over de koers van onze partij.  
 
En, laat ik eerlijk zijn, we hebben weer een verkiezing te winnen. 80% van de kiezers weet nog niet waar ze op gaan stemmen. Het zijn de spannendste verkiezingen in lange tijd. Elke partij start de verkiezingsdag met 0 zetels. Die moeten we dus één voor één winnen. Dat gaat ook deze campagne niet vanzelf. Deur tot deur, gesprek voor gesprek, stem voor stem. Hier is iedereen voor nodig. Hier ben jij voor nodig.
 
Al jaren gaan wij in gesprek met Nederland. Van Democraten mag Nederland verwachten dat zij niet eerst handelen en dan pas luisteren, maar heel het jaar door het gesprek aangaan. In dat soort gesprekken komen de échte zorgen van mensen naar boven. Over de buurt, waar auto’s te hard langs scholen rijden. Over hun gemeente, waar meer gebouwd moet worden. Over hun provincie, die de aanleg van zonnepanelen frustreert. Over Nederland, waar werken te vaak niet loont. 

De komende weken gaan we die gesprekken ook voeren in de campagne. Dat is waardevol en belangrijk. Pak een In Gesprek Met-vel om op te schrijven, zoek een andere D66’er uit je afdeling op, en ga in je buurt aanbellen en luister naar mensen die net als jij Nederland een stukje beter willen maken. Je hoeft niet elke komma van het verkiezingsprogramma te kennen om te luisteren.
 
Al op de maandag na de val van het kabinet begon die campagne in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Daar gingen toen al D66’ers de straat op om het gesprek aan te gaan. Dat laat zien dat wij er weer voor gaan. We hebben sindsdien al duizenden gesprekken gevoerd door heel het land. In Diepenheim en Nijmegen. In Roelofarendsveen, Veenendaal, Hilversum en Enschede. En we gaan er nog tienduizenden voeren. Sluit je aan bij andere D66’ers in jouw buurt en doe mee. Je kunt je vandaag ook aanmelden bij campagnecoordinatoren die rondlopen met een clipboard. 
 
Voor al die vrijwilligers die nog zo veel werk gaan verzetten en Nederland gaan overtuigen: Heel veel dank, en ik doe de komende weken op zo veel mogelijk plekken met jullie mee!
 
Er is de afgelopen maanden ook massaal gedoneerd om onze boodschap zo zichtbaar mogelijk te maken. Zoals je van ons gewend bent zijn we op straat, in de kranten, online en op TV niet te missen. Ik wil iedereen die daarvoor gedoneerd heeft ook vanaf deze plek hartelijk bedanken. Heb je nog niet gedoneerd? Dan kan dat nog steeds, via onze site.
 
Ook afdelingen en regio’s hebben meegeholpen om onze campagnekas aan te sterken. Net als de Gemeenteraadsverkiezingen en de Provinciale Statenverkiezingen is ook deze campagne, een campagne van ons allemaal. Één D66, één partij, één vereniging. 
 
De afgelopen maanden is er in onze vereniging ook veel gestemd. In juli verkozen we Rob Jetten als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Met heel veel energie, zoals we Rob kennen, is hij vol aan de slag gegaan met de campagne. Je ziet hem bij Talkshows en straks ook debatten en natuurlijk onvermoeibaar op straat. Doe met hem mee! Naast Rob hebben jullie natuurlijk ook kunnen stemmen op ons hele team van kandidaten, met als resultaat; een zeer sterke kandidatenlijst waar we trots op kunnen zijn. Kandidaten met ervaring binnen en buiten de politiek. Kandidaten van jong tot oud, met verschillende achtergronden. Met elke zetel die wij halen op 22 november zien we de komende jaren in de Kamer meer van de verscheidenheid die we nu al in de lijst zien.
 
Ook voor de verkiezingen voor het Europees Parlement hebben we een lijsttrekker gekozen. Na een spannende en levendige interne campagne hebben de leden gekozen voor Gerben-Jan Gerbrandy. Een bekend gezicht met veel ervaring en een groen profiel. Klaar om deze belangrijke rol te vervullen. Heb je zelf Europese ambities en wil je het team van Gerben-Jan versterken? Je kunt je nog aanmelden voor de kandidatenlijst. Als Europese partij weten wij als geen ander hoe belangrijk Europa is voor onze toekomst. We laten onze aandacht voor Europa dus niet verslappen, en gaan ook vol door met onze Europese campagne.
 
Democraten, we zijn hier natuurlijk vandaag bijeen om de koers van onze partij te bepalen. Er ligt een rijk en sterk conceptverkiezingsprogramma voor. We gaan het over belangrijke onderwerpen hebben. Onze progressieve plannen voor het onderwijs, voor een eerlijke economie en natuurlijk voor het klimaat. Een stevig fundament om het gesprek aan te gaan. Om Nederland verder te brengen.
 
Er is ongelooflijk hard gewerkt aan dit programma. Ik wil daarom de programmacommissies, schrijvers en vrijwilligers die hier aan mee hebben gewerkt hierbij expliciet bedanken. 
 
Aan de Lijstadviescommissie, veel dank voor al jullie werk om de leden te adviseren over de kandidatenlijst. Afgelopen periode voor de Tweede Kamerlijst, en aankomende maanden voor de onze Europese kandidatenlijst. 
 
Alle campagne vrijwilligers, -leiders en -teams: Met jullie inzet krijgen onze ideeën ook gehoor in Nederland. De komende weken maken jullie het verschil om al die kiezers te overtuigen.
 
En natuurlijk alle medewerkers die achter de schermen hard werken om dit allemaal mogelijk te maken. Die op alle terreinen faciliteren, adviseren en het land doorgaan. 
 
Democraten, ik kijk uit naar een mooi congres en naar een geweldige campagne. Onze inzet is duidelijk: Een sterker, schoner en eerlijker Nederland. Met het beste onderwijs, échte klimaatresultaten en een eerlijke economie die werkt voor iedereen.