Meer geld om ook zonder eigen dak te profiteren van zonnepanelen

D66 wil dat iedereen kan profiteren van de opbrengsten van zonnepanelen. Ook als je niet een eigen dak hebt om zonnepanelen op te leggen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met een huurhuis en voor mkb-bedrijven. 

Met de zogenaamde postcoderoosregeling kun je samen met je wijk of dorp zonne-energie opwekken, zonder dat de panelen op je eigen dak liggen. D66 wil samen met het CDA het budget voor de aangepaste postcoderoosregeling verhogen van 37 naar 100 miljoen euro. Deze week wordt in de Tweede Kamer gesproken over de Begroting Economische Zaken en Klimaat.
 
D66 Tweede Kamerlid Matthijs Sienot: “Het opwekken van schone energie moet voor iedereen zo goedkoop en makkelijk mogelijk zijn. D66 wil dat je ook mee kan doen met zonnepanelen als je een huurhuis hebt of als je ondernemer bent. Bijvoorbeeld door samen met je buren zonnepanelen te leggen op het dak van een school, een boerderij of op een zonneweide. Zo kan iedereen meedoen, heeft iedereen voordeel én het is nog goed voor het klimaat ook.”

“Het opwekken van energie moet voor iedereen zo goedkoop en makkelijk mogelijk zijn.”

Matthijs Sienot, Tweede Kamerlid voor D66

De gewijzigde regeling voor energiecoöperaties is veelbelovend voor wie geen eigen dak heeft en toch graag zonnepanelen wil. Met meer budget voor deze nieuwe regeling kunnen duizenden extra huishoudens en ondernemers meedoen met deze projecten. Zo kunnen in het jaar 2021 meer energiecoöperaties worden opgezet en krijgen onder andere zonne-energieprojecten op daken een impuls. Meer huurders en midden- en kleinbedrijven (MKB) profiteren zo mee van zonne-energieprojecten. De dekking wordt gevonden in de begrotingsreserve duurzame energie.