Raoul Boucke geeft zijn maidenspeech: “Ik sta hier om er iets van te maken.”

Raoul Boucke gaf zijn maidenspeech tijdens het debat over gaswinning in Groningenveld. Hier lees je zijn speech terug.

14.04.2021

Maak er wat van

In een stad hier 7500 kilometer vandaan zit een vrouw aandachtig mee te kijken naar dit debat. De Nederlandse politiek interesseert haar sinds 31 maart een stuk meer. En toen ik anderhalve week even mocht oefenen bij dit spreekgestoelte kreeg ik als tip van haar: jasje dicht als je daar staat! Dus Ma, het jasje is dicht hoor!

Voorzitter, toen mijn ouders mij ruim 27 jaar terug op het vliegtuig vanuit Paramaribo naar Nederland zetten hadden ze een boodschap aan mij: Pak de kansen die ons hier nu niet gegeven zijn en maak er wat van. Vergaar kennis en doe er iets nuttigs mee.

Die boodschap heb ik goed in mijn oren geknoopt en daarom sta ik ook hier in dit Huis. Om er iets van te maken. Dat is in mijn geval onze aarde, ons fantastisch mooie land iets beter achter te laten voor degenen die na ons komen. En dat op een eerlijke, rechtvaardige manier.

Vergaar kennis en doe er wat nuttigs mee

Voorzitter, het is goed dat wij dit debat voeren vandaag. Want te lang is niet eerlijk en niet rechtvaardig met Groningers omgegaan. De situatie van de Groningers raakt mij diep. Te lang zijn ze niet gehoord.
Afgelopen maandag bracht ik mijn eerste werkbezoek als kamerlid. En dat bezoek was aan Groningen en als ik een tip aan de minister mag geven: ook doen, ga in gesprek met de mensen wiens verhalen, op initiatief van collega Beckerman, zijn opgetekend in het zwartboek. Nog een tip, ga bij voorkeur op een maandag of een vrijdag.

Voorzitter, ik ben ontzettend open en vriendelijk ontvangen in Groningen en dat terwijl de Groningers het al heel lang heel moeilijk hebben. De veerkracht en daadkracht van Groningers is bewonderenswaardig.

Ik was op bezoek bij melkveehouder Nely. Een half jaar lang werd er verbouwd in haar huis. De familie woonden in een schuur, voor een verbouwing dat het huis niet mooier zou maken. Wel veiliger. Ze heeft multomappen vol documenten laten zien.

Allerlei instanties kwamen langs, ‘Ik heb wel honderden vreemde mannen in mijn huis gehad’ vertelde ze. Ze heeft daar nooit om gevraagd.

We waren ook op bezoek bij Kees. Hij vertelde hoe de aardbeving in Zee-rijp voelde. Alsof zes man aan zijn bed stonden te schudden. ‘De bijkeuken scheurde los van het huis’. Inmiddels is ook Kees zijn woning hersteld en versterkt, niet zonder slag of stoot. Zijn eigen spaarrekening moest hij aanspreken. Het was een lang en energieslurpend traject.

En nog tienduizenden Groningers zitten daar midden in. Ze worden niet serieus genomen door de overheid. Naast dat je huis kapot is, geeft dat veel onzekerheid en stress. Ik heb de verhalen tot me genomen.

Zoals mijn ouders vertelden: vergaar kennis en doe er iets nuttigs mee.

Ik kom tot drie belangrijke punten.

  • Eerste punt. We doen het voor de Groningers. Ze zijn lange tijd niet gehoord, maar hebben wel een hoop ellende ondervonden. En nog steeds. Ruimhartigheid en empathie passen bij alles dat wij doen.
  • Tweede punt. Te vaak wordt gedacht vanuit Den Haag ‘We hebben een nieuwe wet, een nieuwe regeling een nieuwe instantie in het leven geroepen. Het is geregeld.’ Maar we doen het voor de Groningers. We moeten bouwen aan vertrouwen. Daar stopt het niet. De uitvoering is zo belangrijk, die mag niet vergeten worden. Want dat is wat mensen echt helpt uiteindelijk.
  • En als laatste. Op z’n goed Gronings: kop d’r veur. We doen het voor de Groninger. We moeten samen werken aan perspectief, werken aan de toekomst. Werken aan die nieuwe schone economie.

Deze drie punten: ruimhartigheid, de uitvoering en perspectief zijn de komende tijd leidend voor mij.

De minister heeft beloofd aan de Groninger dat de NAM eruit is. Dat de Groninger krijgt waar die recht op heeft. Een veilig en sterke woning. En een woning die zijn waarde behoudt.

Daarom de volgende vragen:
• Hoe garandeert de minister dat we het doen voor de Groninger en zij geen last ondervinden van dit juridische geharrewar?
• Welke juridische instrumenten zet de Minister in om te voorkomen dat de Staat (en dus allemaal) opdraait voor de kosten, in plaats van de NAM waar de rekening hoort te liggen?
• Een woning heeft waarde, het is een thuis en het heeft ook een economische en financiële waarde. Daar dreigt het mis te gaan, hoe waarborgt de minister gelijkheid en rechtvaardigheid in compensatie van de waardedaling van woningen.

Zoals mijn ouders mij vertelden: Maak er wat van. Vergaar kennis en doe er iets nuttigs mee. Het was een persoonlijke les, die ik graag met anderen wil delen.

Want als je goed luistert naar de mensen. Dan vragen zij niet het onmogelijke, ze hebben terechte vragen: ze willen kunnen vertrouwen op de overheid, kunnen bouwen aan een toekomst en de kans hebben er iets van te maken. Zoals ik 27 jaar geleden daar van droomde toen ik het vliegtuig nam naar Nederland.

We hebben een bijzonder plicht in dit Huis. Om het goede te doen voor de Groningers.