Juist jongeren verdienen nu extra aandacht

In de coronacrisis ging het terecht vaak om kwetsbare ouderen. Maar is er te weinig gesproken over het lot van jonge mensen. Veel jongeren voelen zich eenzaam, meer dan ooit afgesloten van sociaal contact. Veel jongeren ervaren studieproblemen, omdat de eenzaamheid van de studeerkamer iets anders is dan de prikkels van de collegezaal of de stageplek. Veel jongeren worden in hun levensonderhoud bedreigd, nu hun banen en bijbanen als eerste verdwijnen.

“We vragen als samenleving ongelofelijk veel van jonge mensen. Laten we zuinig zijn op een generatie die zich de komende jaren uit de modder van deze economische crisis zal moeten worstelen. We hebben ze nodig.”

Rob Jetten, D66-fractievoorzitter

D66 is daarom verheugd dat het kabinet actie onderneemt tegen de ramp op de woningmarkt, die jonge mensen disproportioneel hard raakt. Vorig jaar vroegen we het kabinet de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen. Dat scheelt voor heel veel mensen al snel duizenden euro’s. Nu is dat dan eindelijk gelukt.

Tegelijkertijd moeten we broodnodige betaalbare woningen blijven bouwen. Dat doet dit kabinet. Ook het komend jaar bouwen we 51.000 extra huizen. Dat is net zoveel als in heel Delft. Dit is een mooie stap.

Het leenstelsel zoals VVD en PvdA met steun van GroenLinks en D66 vorm hebben gegeven, werkt voor veel studenten niet goed. Te veel jonge mensen ondervinden nu schroom of angst. Zeker diegenen voor wie studeren nog geen familietraditie is.

Daarom doet D66 het voorstel voor een nieuwe studiebeurs. Studenten waarvan ouders tot twee keer modaal verdienen – dat is zes op de tien van alle studenten – krijgen een studiebeurs van maximaal 400 euro per maand. Daarbovenop moet een belastingkorting komen voor iedereen, dus ook voor alle studenten van maximaal 300 euro per maand.