Eerbetoon voor Bredanaar en D66-oprichter Hans van Mierlo

D66-leider Sigrid Kaag neemt een afdruk van de muurschildering in ontvangst. Beeld: Jeroen Mooijman

In de straten van Breda verschijnen steeds meer muurschilderingen. Sinds kort wordt ook de voormalig journalist en politicus Hans van Mierlo geëerd. Op de Lange Brugstraat 46 vind je tegenwoordig een kunstwerk van de bekende Van Mierlo-uitspraak: “We moeten een revolutie maken voordat die uitbreekt”

Hubert Smeets, biograaf van Van Mierlo lichtte bij een onthullingsbijeenkomst in Hotel Nassau de uitspraak toe: “De kreet getuigt van veel maatschappelijk gevoel. Het laat zien dat je er als politicus altijd bij moet blijven. Ook als je de weerstand voelt bij een maatschappelijke ontwikkeling. Van Mierlo was erbij en probeerde maatschappelijke ontwikkelingen in goede banen te leiden.”

D66-partijleider Sigrid Kaag nam een ingelijst exemplaar van het kunstwerk in ontvangst. Zij noemt van Mierlo een spannend politicus. “In woorden, in stijl, in keuzes en in zijn progressieve houding. Hij was ongrijpbaar en zei zinnige dingen. Altijd van een uitzonderlijke diepgang. Daarmee blijft hij een inspiratie voor onze generatie politici.” Als tiener zocht Kaag samen met een jeugdvriendin het telefoonnummer van Van Mierlo op en ze belden hem. Tot hij ook daadwerkelijk opnam en in zijn kenmerkende stem zei: “Met Van Mierlo”. “Toen hingen we snel weer op”, aldus Kaag.

Naast Kaag nam ook broer Toon van Mierlo een exemplaar in ontvangst. Hij stond stil bij de bijzondere verbintenis tussen de familie van Mierlo en de stad Breda: “We groeiden hier op, en kwamen en komen hier nog steeds veel. Het voelt hier als thuis.”
Het kunstwerk is een typografisch werk van ontwerpbureau Bijdevleet. Het kunstwerk is te bekijken op de Lange Brugstraat 46 en herinnert Breda aan deze bijzondere inwoner.

Beeld: Edwin Wiekens – Blind Walls Galery Breda