Een historische deal met grote nieuwe stappen in de Europese integratie

Een historische deal met grote nieuwe stappen in de Europese integratie en een broodnodig steunpakket van 750 miljard euro om de economische klappen van de coronacrisis op te vangen.

Taboes doorbroken

Goed dat Rutte na een lange en voor Nederland onnodig schadelijke aanloop heeft gezien dat een sterk Europa in het Nederlands belang is. Daarbij heeft hij zijn eigen taboes durven doorbreken. De Europese Commissie gaat met garanties van de lidstaten geld lenen om met een gigantisch noodfonds leningen en subsidies uit te keren voor Europees economisch herstel. Dat is uitermate verstandig, want de kost gaat voor de baat uit. Bovendien wordt een gedeelte van de Europese begroting gefinancierd met nieuwe eigen middelen oftewel Europese belastingen. Dat is slim, want zo betaalt niet de belastingbetaler maar de grote vervuiler of techbedrijven die amper belasting betalen voor onze extra uitgaven.

Onderhandelingen geen schoonheidsprijs

De onderhandelingen over deze Europese meerjarenbegroting en het noodfonds waren een hobbelige rit met veel zware woorden, karikaturen en koehandel tussen lidstaten. Het is hoog tijd voor een radicaal andere aanpak, waarbij Europa jaarlijks de begroting kan vaststellen en zo beter kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Modernisering begroting te langzaam

De EU gaat de komende jaren meer geld investeren in kennis en onderzoek en de European Green Deal. Dat is verstandig, maar had nog veel meer moeten zijn. Helaas is nu wederom onvoldoende hervormd in landbouw en regio geld, waardoor de noodzakelijke modernisering van de Europese begroting beperkt blijft.

Rechtsstaat

Landen als Hongarije en Polen lappen de rechtsstaat al te lang aan hun laars. Dit was hét moment om keihard de rechtsstaat als voorwaarde te stellen voor Europese fondsen. Het resultaat is slap. Belangrijk dat dit goed wordt uitgewerkt, zodat de EU op kan treden tegen schenders van de rechtsstaat.