Nu in actie door droogte

D66 & GroenLinks vinden dat het grondwaterpeil omhoog moet om klimaatverandering tegen te gaan Voor melkveehouderijen wordt het grondwaterpeil kunstmatig laag gehouden. Daardoor klinkt de grond in en komt 7 megaton CO2 vrij. Dat is vier procent van onze broeikasgassen in Nederland.

De partijen dienen daarom morgen gezamenlijk twee initiatiefnota’s in met 62 voorstellen om Nederland voor te bereiden op klimaatverandering. Zij zijn zeer kritisch op de door boerenbestuurders gedomineerde waterschappen, die een veel te laag grondwaterpeil aanhouden.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot: “Nederland moet zich klaarmaken voor de toekomst. Een toekomst waarin we mét de natuur werken, in plaats van er tegenin. Als we dat niet doen dreigt het karakteristieke Nederlandse landschap met weides, koeien, vogels en molens verloren te gaan. Geef de gebieden terug aan de natuur en stop met intensieve landbouw in veengebieden.”

Ook in dorpen en steden rondom veengebieden zijn de problemen van het lage waterpeil goed merkbaar. Zoals in Gouda waar bodemdaling grote schade veroorzaakt aan funderingen, gebouwen en infrastructuur. Gouda zinkt en over een paar jaar klotst het water de kelders binnen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekende dat als we nu niets doen, de schade oploopt tot 22 miljard euro.

De groene partijen werken samen voor vooruitgang op de klimaatdossiers. Voor de waterschapsverkiezingen van 20 maart doen zij dit via de waterschapspartij Water Natuurlijk. Nederland moet zich kunnen weren tegen extreem weer en stijging van de zeespiegel en droogte. Naast de verhoging van het waterpeil in veengebieden, doen de partijen voorstellen om de kust beter te beschermen, drinkwater schoon te houden en om rivieren meer de ruimte te geven.