Deel van pensioen in één keer uitbetaald

D66 is blij met het voorstel ‘bedrag ineens’. Door dit voorstel is het mogelijk dat mensen een deel van hun pensioen op hun pensioendatum kunnen laten uitbetalen.

Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg: “Mensen sparen hun hele leven voor hun pensioen. Voorheen kregen mensen maandelijks een pensioenbedrag, maar konden zij niet van die grote spaarpot gebruik maken voor een grote uitgave. Door dit voorstel kan een deel van het gespaarde bedrag op pensioendatum worden opgenomen, en dat geeft mensen meer vrijheid. Zij kunnen ze een grote reis maken, een deel van de hypotheek afbetalen, het huis pensioen-proof maken of er andere mooie dingen mee doen. D66 heeft zich hier hard voor gemaakt en ben ik blij met dit resultaat.”

Mensen kunnen zelf kiezen of ze gebruik willen maken van het ‘bedrag ineens’ en zij mogen ook zelf kiezen waar ze het geld aan besteden. Wel is het belangrijk dat de pensioenspaarpot groot genoeg blijft om het gehele pensioen van te blijven leven. Daarom mag maximaal 10% van het pensioen ineens worden opgenomen. Mensen moeten uiterlijk op de pensioendatum, dat is de dag dat je met pensioen gaat, een keuze hebben gemaakt. Pensioenaanbieders zullen mensen die hun pensioenleeftijd naderen hier actief over gaan informeren.

De mogelijkheid om een deel van het pensioen als bedrag ineens op te nemen, sluit goed aan bij de behoeftes en uitgaven van gepensioneerden. Uit onderzoek blijkt dat zij over het algemeen in het begin van hun pensioen hogere uitgaven hebben. Naarmate zij langer met pensioen zijn, dalen de uitgaven. Het wetsvoorstel waarin de maatregel ‘bedrag ineens’ is opgenomen, is dinsdag 17 november door de Tweede Kamer aangenomen.