D66 wil veilig fysiek onderwijs voor studenten
Veel studenten volgen al maanden onderwijs vanuit hun studentenkamer. Sinds maart werken docenten en studenten op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten keihard aan het best mogelijke onderwijs via het computerscherm.
“Van je bed naar de laptop. En terug. Voor teveel studenten is dat nu hun studie.”
Bij onderwijs hoort een echte werkgroep
Toch wordt het ook steeds meer duidelijk dat écht onderwijs iets anders is. Veel onderwijs gaat ook over samen kunnen leren en over de stof kunnen praten in een werkgroep. Digitaal gaat dat een stuk lastiger.
Zo veel mogelijk veilig fysiek onderwijs
D66 wil zo veel mogelijk veilig fysiek onderwijs. Dus op andere locaties buiten de hogescholen en universiteiten.
In leegstaande tentamenzalen. Of door afspraken met theaters, hotels, sporthallen.
Zo zorgen we ervoor dat studenten met elkaar in discussie kunnen gaan, van elkaar kunnen leren en de lesstof echt kunnen uitdiepen.
De voorbeelden zijn er. In Amsterdam maken studenten tentamens in de RAI. En in Nijmegen wordt lesgegeven in theaters. Dit soort oplossingen zijn nodig om de ruimte vrij te maken voor goed onderwijs.
“Het belangrijkste: aandacht voor elke student. Voorkom eenzaamheid.”
Meer dan onderwijskwaliteit
Naast de onderwijskwaliteit die – ondanks alle inspanningen van mbo-scholen, hogescholen en universiteiten – onder druk staat, gaat het ook om de mentale gezondheid van studenten. Jan Paternotte: “Het belangrijkste is aandacht voor elke student. Voorkom eenzaamheid.”
26.04.2021
Vanaf vandaag mogen studenten weer een dag in de week fysiek naar school of college. Dat betekent een dag in de week niet alleen maar leren vanachter een scherm, maar weer met elkaar. Dat is nog niet ideaal, maar wel een stap vooruit.
01.03.2021
Mbo-studenten kunnen vanaf 1 maart weer een dag in de week naar school. Minister Van Engelshoven (MBO): “Er komt meer lucht voor studenten in het mbo. Een eerste stap, die hard nodig is. Naast de ruimte die er voor kwetsbare studenten, praktijkonderwijs en examens al was, kunnen studenten ook een dag per week reguliere lessen volgen. Elkaar weer iets vaker kunnen ontmoeten is waardevol en belangrijk om de sombere situatie waar veel studenten in verkeren enigszins te verlichten.’’
06.10.2020
Sinds deze week geldt het dringende advies een mondkapje te dragen voor alle middelbare scholen en in publieke gebouwen. Op scholen voor beroepsonderwijs en de universiteit geldt dit juist weer niet.