Afghanistandebat: “We gaan de mensen die ons hebben geholpen naar Nederland halen.”

“De afgelopen weken waren voor mij, en ik weet voor vele collega Kamerleden, een emotionele achtbaan.” Daarmee begon Salima Belhaj haar inbreng tijdens het Afghanistandebat. Het parlement heeft op de voorgrond en achtergrond samengewerkt met maar één doel: helpers van de missie en diegene die gevaar lopen in Afghanistan redden.

15.05.2021

“Ik spreek mijn grote waardering uit voor het brede crisisteam en alle mensen die zich hebben ingezet voor de evacuatie vanuit Kaboel”, aldus Belhaj. Maar ze blijft zicht ook kritisch opstellen, want het plan is nog niet geheel uitgevoerd door het kabinet. Er zijn namelijk nog veel dingen onduidelijk over de situatie in Afghanistan.

Al jaren zet Belhaj zich in om Afghaanse tolken te helpen. Afghaanse tolken hebben met gevaar voor eigen leven bijgedragen aan de veiligheid van onze militairen en daarmee aan het succes om de militaire missies veilig te kunnen uitvoeren. Samen met collega-Kamerleden maakte ze plannen om voor de tolken een speciale uitzondering te maken in de asielprocedure, de zogenaamde tolkenregeling. En nadat de Taliban de macht kreeg in Afghanistan, maakte ze een plan om niet alleen tolken, maar alle Afghanen die Nederland hebben gediend, gebruik te laten maken van die procedure.

Helaas bleven de versnelde resultaten uit. Momenteel zitten er nog 22 tolken in Afghanistan. Daarom vroeg ze de minister van Defensie of er nog tolken vastzitten in Afghanistan die zich in juni of eerder hadden aangemeld om te vertrekken. Bovendien wilde ze weten waarom de minister er voor koos om commerciële vluchten in te zetten in plaats van de tolken met militaire vluchten mee te nemen.