Acht onverwachte vragen aan Rob Jetten

Rob Jetten - Acht vragen aan Rob Jetten. Beeld: Eigen beeld.

Wat doet minister voor klimaat en Energie Rob Jetten in zijn vrije tijd? Hoe gaat Nederland onder zijn leiding de klimaatcrisis te lijf? En wat is Robs meest memorabele werkbezoek?

Wat doe je als je thuis bent?

Ja, dat wordt steeds burgerlijker, moet ik eerlijk bekennen. Ik ben echt heel blij als ik in het weekend in de tuin kan werken.
Dat is echt even mijn therapeutische momentje. Dat ik nergens over hoef na te denken en gewoon lekker met mijn handen bezig ben.

Ik vind het ook fijn om buiten te zijn. En als ik dan op zaterdagochtend een paar uur in de tuin heb gewerkt, dan kan ik er ook weer tegenaan. En dan ben ik overigens ook wel heel blij als ik op zaterdagavond even met vrienden de kroeg in kan.

Leg day of chest day?

Ik ben een hele fanatieke hardloper en crossfitter. Ik probeer echt vier keer in de week te sporten om dit beroep ook vol te houden. Maar ik ben wel echt van de leg day.

Hoe helpen we mensen door de energiecrisis?

We zien natuurlijk dat echt super veel Nederlanders enorm hoge energierekeningen moeten betalen en daarom hebben we vanaf 2023 een heel groot koopkrachtpakket, zodat mensen in hun portemonnee meer geld overhouden. Maar we willen ook dat niemand in de kou zit deze winter en daarom zorgen we ervoor dat niemand wordt afgesloten omdat hij zijn energierekening niet kan betalen. En helpen we mensen ook om veel sneller hun huis te verduurzamen. Want betere isolatie is uiteindelijk dé manier om je energierekening ook blijvend naar beneden te krijgen.

Loopt Nederland achter op klimaatbeleid?

Wij hebben natuurlijk als Nederland een hele grote inhaalslag te maken. Maar wat echt super gaaf is, is dat Nederland dit jaar een soort van Europees kampioen is met zonne-energie. Steeds meer Nederlanders natuurlijk ook zonnepanelen installeren.

En we zijn zelf bezig om op de Noordzee echt onwijs veel extra windparken te bouwen, waardoor de Noordzee de elektriciteitscentrale van heel Noordwest-Europa wordt. Dus ja, waar Nederland lang onderaan bungelde, zijn we nu steeds meer voorbeeldland aan het worden. Dat geldt dus voor duurzame energie, maar ook voor energiebesparing waar Nederland echt voorop loopt.

Nijmegen of Den Haag?

Nou, ik ben altijd heel blij als ik na een hele drukke week in Den Haag weer over de Waalbrug rijd. Die prachtige binnenstad van Nijmegen zie liggen. En voor mij is dat echt de plek om thuis te komen, weer leuke dingen met vrienden te doen, lekker te sporten en te bewegen in het mooie groen rondom Nijmegen. En ja, die gemoedelijkheid daar, die mis ik toch soms ook wel een beetje in Den Haag.

Jammer dat je pride hebt gemist?

Ik heb dit jaar twee weken vakantie gehad en dat viel precies in de Pride week. Ik ben dit keer op een andere boot gegaan, want mijn vakantie was even lekker zeilen in Kroatië. Maar volgend jaar hoop ik weer in mijn roze pak van de partij te zijn.

Favoriete collega buiten D66?

Ik zit in de ministerraad een beetje aan het hoofd van de tafel tussen Hugo de Jonge en Christianne van der Wal in. We noemen ons het
fysieke hoekje omdat we met z’n drieën bezig zijn om Nederland te verbouwen. Meer woningen, de natuur beter te beschermen en zorgen voor het klimaat. En wij zijn denk ik wel een beetje te recalcitrante drie ook. Ik moet zeggen het is heel fijn om tussen hun
in te zitten en ook heel veel met hen samen te werken.

Mis je Sigrid Kaag een beetje?

Nou ja, op een gegeven moment hebben we natuurlijk, die formatie heeft zo bizar lang geduurd, maar dan heb je ook zoveel uren met elkaar doorgebracht dat je bijna elkaars zinnen gaat aanvullen. En heel eerlijk: Sigrid en ik bellen elkaar af en toe om gewoon weer even dat gevoel weer terug te halen.
Ministerschap is een van de mooiste beroepen die er is, maar het is ook soms wel een beetje eenzaam buffelen. En dan is het heel erg fijn dat je fijne collega’s naast je hebt.

Bonusvraag: meest memorabele moment?

Ik word sowieso het allerblijst als ik op werkbezoek mag bij MBO en HBO en universiteiten, al die studenten en studententeams die echt de oplossingen voor het klimaatprobleem aan het maken zijn met elkaar.

Maar de meest memorabele is misschien toch een bezoek aan een windpark op de Noordzee, en we dachten dat er wel door een storm heen konden om het windpark te bereiken met metershoge golven en uiteindelijk rechtsomkeer moesten maken. Met iedereen ziek op de boot.Maar gelukkig was het NOS journaal erbij dus we hebben wel heel mooie beelden van de minister die zeiknat wordt van de golven op de Noordzee.