Wybren Bakker

Het oosten van Nederland is de verbindende schakel tussen Den Haag en Oost-Europa. De wensen en noden van de inwoners van het platteland verdienen een grotere stem in de Tweede Kamer. Als Fries eerder werkend in het westen, en nu vele jaren wonend en werkend in het oosten, neem ik dat D66 geluid mee de Tweede Kamer in.

Nederland is één metropool waar stad en platteland elkaar afwisselen. De prachtige kwetsbare buitenruimte dwingt tot een duurzame natuurinclusieve economie zodat nu en ook op langere termijn wonen, werken en ontspannen in en met de natuur mogelijk blijft. D66 is de partij die zich richt op het verbinden van mensen, belangen en collectieve opgaven waarbij schone lucht, fris water en een gezonde bodem als levensbehoeften beschermd blijven.

In mijn professionele leven is zelfregie de rode draad. Als (oud) verpleegkundige en later directeur van NU’91, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, lieten tienduizenden beroepsgenoten zich voor het eerst in Den Haag horen en lukte het om met Els Borst te komen tot betere positionering van mijn beroepsgroep. In mijn functie als bestuurder in de ouderenzorg lag mijn focus op het versterken van de zeggenschap van cliënten. Daar is nog veel te verbeteren. Zelfregie van de patiënt en beroepsautonomie van de professional in de zorg, moeten in wet- en regelgeving vertaald worden. Ook daarvoor zal ik me met hart en ziel inzetten.

Als provinciaal volksvertegenwoordiger in Overijssel neem ik initiatieven die natuur, landbouw en economie versterken. Ik zet mij onder andere in voor een afvalvrije economie, duurzame energie en bestuurlijke vernieuwing. Ik geniet daarbij van het politieke handwerk en kom graag met anderen tot het beste resultaat.

Stem deze sportieve plattelander, ambitieuze bruggenbouwer en verpleegkundige de Tweede Kamer in.

  1. Woonplaats: Diepenveen
  2. Leeftijd: 62 jaar
  3. Beroep: ZZP’er, werkzaam als coach, commissaris en toezichthouder

Leefbaar platteland, Grensoverschrijdende samenwerking, Zorg en Welzijn, Circulaire economie, Sport en preventie