Paul van Meenen

Paul in 66 seconden

Foto: Martijn Beekman – D66 Beeld: Paul van Meenen

Paul van Meenen is sinds september 2012 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij woont in Leiden. In september 2022 kozen de D66-leden hem als lijsttrekker voor de aanstaande Eerste Kamerverkiezing.

  • 67 jaar
  • Den Haag
  • Leiden

“De toekomst van onze kinderen moet voorop staan bij het maken van beleid.”
– Paul van Meenen

Wie aan onderwijs denkt, denkt aan Paul. Geboren in Leiden maakte hij eerst het Gymnasium af, om toen een doctoraat in Wiskunde te behalen. Dit doctoraat kwam goed van pas voor zijn nieuwe werk: wiskundeleraar op het ROC te Leiden. Hier bleef hij zes jaar en dit zou het startsein zijn voor een grote carrière in het onderwijs. Van leraar, tot leidinggevende, tot rector, tot bestuursvoorzitter – Paul heeft alle functies wel gehad.

Sinds 2002 is hij ook nog eens politiek actief. D66 was altijd al zijn partij; het is namelijk de enige partij die mensen aanspreekt op hun eigen kracht en tegelijkertijd toch ook een beschermende overheid wil bieden. Paul maakte hier liefkozend ‘vasthoudliberalisme’ van – een term die wij er graag inhouden!
 
Hij kwam echter niet zomaar de Leidse politiek in. Er was een bekende buurman voor nodig; onze eigen Alexander Pechtold. Alexander vroeg Paul of hij zich niet sterk wilde maken in de Leidse gemeenteraad. Iets wat Paul wel zag zitten. En zo geschiedde. Hij heeft in totaal 10 jaar volbracht in de gemeenteraad, waarvan het grootste deel als fractievoorzitter.
 
Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de inmiddels oud-buurman om parlementariër te worden, voelde Paul hier vrij weinig voor. Hij wilde de last van andermans fouten niet dragen. Pas toen Rutte-1 werd geïnstalleerd voelde hij: nú is het tijd. Het wantrouwen  jegens scholen, leraren en leerlingen maakte dat Paul niet langer stil kon blijven zitten. Waar partijen als de VVD en de PVV leerlingen wilden uniformeren, pleitte Paul juist voor maatwerk.
 
Na een tour langs scholen door heel Nederland presenteerde Paul in 2020 zijn visie op het onderwijs. In deze visie pleit hij voor een rijke schooldag voor ieder kind met sport, cultuur, een gezonde maaltijd en huiswerkbegeleiding. Want ieder kind verdient de beste kansen op een mooie toekomst.  Daar zet Paul zich voor in!