Het pensioenakkoord is goed voor jouw toekomst

Na bijna 10 jaar onderhandelen is er eindelijk een pensioenakkoord. Deze samenwerking tussen links en rechts, tussen vakbonden van werkgevers en werknemers, is écht een doorbraak, mede dankzij het werk van D66-minister Wouter Koolmees! Samenwerken loont: dit is de grootste pensioenhervorming sinds de verhoging van de AOW-leeftijd. En of je nu 20, 40 of 60 bent, hierdoor krijg jij een beter pensioen.

 • Dit pensioenstelsel is persoonlijker
  Nu zit al het pensioengeld in één grote pot, waarvan onduidelijk is wat precies bij wie hoort. Zo gaat bijvoorbeeld tot bijna de helft van de inleg van jonge werkenden direct naar het pensioen van ouderen. Dat maakt het pensioen niet alleen ondoorzichtig, maar ook oneerlijk. Daarom maken we het pensioen persoonlijker. Wat jij inlegt, blijft voor een groter deel van jou. Wel zo eerlijk, want het gaat over jouw geld.

 • Iedereen heeft de kans op een beter pensioen
  Pensioenfondsen sparen grote bedragen, omdat ze ook in de toekomst pensioen moeten uitkeren. Toch zijn de regels zo streng en moeten pensioenfondsen zo veel geld opgespaard hebben, dat de pensioenen te vaak worden verlaagd. Dat gaan we aanpassen. Gaat het beter met de economie, dan stijgt je pensioen. Wel zo eerlijk.

 • Er komt meer keuzevrijheid
  Er komt de mogelijkheid om op de pensioendatum maximaal 10% van het gespaarde pensioenvermogen in een keer op te nemen. Daarmee kan je bijvoorbeeld je hypotheek aflossen, je huis verduurzamen of eindelijk die droomreis maken. Ook wordt gekeken hoe werkenden nog meer keuzevrijheid kunnen krijgen, bijvoorbeeld door het gebruiken van een deel van je pensioenpremie voor aflossing van je hypotheek.

 • Het is modern
  Het huidige pensioenstelsel is gebaseerd op de arbeidsmarkt van vijftig jaar geleden. Op een arbeidsmarkt waar mensen nog veertig jaar bij dezelfde werkgever blijven werken. Nu switchen mensen vaker van baan. Het was daarom drastisch aan hervorming toe.

Of je nu 20, 40 of 60 bent, dit gaat over jouw toekomst. Daarom leggen we hieronder uit wat deze pensioenhervorming betekent voor jou.

 • Een persoonlijk pensioenpotje
  In de toekomst wil D66 een persoonlijk pensioenpotje voor iedereen. Zodat je voor je eigen pensioen spaart en zelf bepaalt waar je geld in wordt belegd.

 • Wij willen nog meer keuzevrijheid
  Een grote groep mensen bouwt verplicht meer vermogen voor hun pensioen op tijdens hun leven dan zij eigenlijk willen, terwijl ze juist in andere levensfases financieel krap zitten. Wij zijn voorstander van een tijdelijke ‘premievakantie.’ Zo krijgen mensen de ruimte om bijvoorbeeld een deel van hun hypotheek af te lossen.

  Mensen moeten meer invloed krijgen in waarin een pensioenfonds in belegt. Zo moeten deelnemers bijvoorbeeld kunnen bepalen dat het fonds alleen duurzaam belegt.