Besluitvorming
De Algemene Vergadering wordt om 09.30 uur geopend in de plenaire zaal door partijvoorzitter Alexandra van Huffelen. Om 11.45 uur zal onze Europese delegatieleider Gerben-Jan Gerbrandy het congres toespreken.

Zoeken
Selecteer waar jij meer over wil weten en wij helpen je om de juiste content te vinden.
Wat vindt D66
Mensen
Actueel
Kom jij zaterdag 12 april ook naar het D66-congres in Breda? De ochtend staat in het teken van de Algemene Vergadering. Na de lunch volgt een programma met boeiende sprekers en inspirerende deelsessies. En natuurlijk ontbreekt ook partijleider Rob Jetten niet. Op het horecaplein kun je je laten bijpraten over bijvoorbeeld onze plannen voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.
Samen gaan we deze dag in gesprek over wat vrijheid écht betekent en hoe we die kunnen waarborgen – voor nu en voor de generaties na ons. Want, hoe vrij ben je bijvoorbeeld als je geen woning kunt krijgen of in de zorg op een wachtlijst staat? Hoe vrij ben je van Big Tech of als Rusland invloed blijft uitoefenen op onze democratie?
D66 staat voor een toekomst waarin iedereen mee kan doen. Een toekomst waarin iedereen kans maakt op een vrij en gelukkig leven. Wij geloven in een land waarin we samen innovatieve oplossingen vinden voor de grote problemen van deze tijd, in vrijheid en veiligheid. Dáár praten we zaterdag 12 april graag met jou over.
Beeld: D66
De Algemene Vergadering wordt om 09.30 uur geopend in de plenaire zaal door partijvoorzitter Alexandra van Huffelen. Om 11.45 uur zal onze Europese delegatieleider Gerben-Jan Gerbrandy het congres toespreken.
Vanaf 12.00 uur staat er een gezonde vegetarische lunch voor je klaar op het horecaplein. Een deel van de lunch is ook veganistisch. Ook is er glutenvrije lunch beschikbaar. Heb je andere allergieën waar we rekening mee moeten houden? Stuur ons dan een bericht via [email protected] .
Een goedkopere en sterke oplossing voor netcongestie is een wijkcoöperatie. Dit betekent dat je met je buurt samen energie opwekt, opslaat en deelt via een eigen gelijkstroomnetwerk. Dit voorkomt overbelasting van het gewone stroomnet.
Gemeenten kunnen helpen om dit mogelijk te maken. Daarom stellen wij voor om dit idee op te nemen in het verkiezingsprogramma.
We willen graag in gesprek over energieschappen (zoals waterschappen, maar dan voor energie) en hoe we dit in de praktijk kunnen brengen. Deze sessie van thema-afdeling Duurzaam vindt plaats op het open podium tijdens de themamarkt van 10.00 tot 10.45 uur.
In de defensiewereld wordt vaak de beeldspraak gebruikt dat Nederland en Europa lang hebben kunnen ‘schuilen’ onder de Amerikaanse ‘veiligheidsparaplu’. Nu de spanningen tussen de VS en haar bondgenoten toenemen rijst de vraag hoe nu verder. Hoe geven we vorm aan een nieuwe Europese veiligheidsstructuur? En welke beleidsprioriteiten moeten we daarvoor stellen?
In deze sessie van de thema-afdeling Defensie en Veiligheid kunnen jullie deze en meer vragen stellen aan Marjanne de Kwaasteniet (oud-ambassadeur en voormalig DG Beleid bij het Ministerie van Defensie) en Sabine Mengelberg (universitair docent internationale veiligheidssamenwerking aan de Nederlandse Defensie Academie).
Oorlog in Europa, grote economieën die zich afsluiten en een klimaatcrisis die vraagt om actie – de toekomst van Europa ligt in onze handen. Wat betekent dat voor Nederland? En hoe zorgen we dat de EU veiliger, welvarender en vrijer wordt voor iedereen? Dat vraagt om een kabinet dat kiest voor méér samenwerking, sterke handel en eerlijk klimaatbeleid. Niet minder Europa, maar een Europa dat écht werkt voor ons allemaal.
Ga in gesprek met Tweede Kamerleden Jan Paternotte & Ilana Rooderkerk en Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, onder leiding van Afke Groen (Van Mierlo Stichting). Mis het niet!
De opwarming van de aarde raakt ons allemaal. Zomers zijn heter, regenbuien heftiger en veel plekken zijn juist steeds droger. Dat heeft gevolgen voor hoe we wonen, werken en leven. En soms voelt het alsof we de controle verliezen, alsof de toekomst nog onzekerder is.
Toch kunnen we nog altijd het verschil maken. Over de hele wereld laten mensen al zien dat verandering mogelijk is. Tijdens deze sessie ontdek je hoe inspirerende initiatieven de wereld schoner, groener en leefbaarder maken. Een voorbeeld is Groasis, een innovatief Nederlands bedrijf dat bomen en gewassen laat groeien in droge gebieden met een speciale waterbesparende techniek.
Wat kunnen we leren van dit soort succesvolle projecten? Welke strategieën werken? Hoe kun jij zelf bijdragen? Of je nu ondernemer, beleidsmaker of gewoon een betrokken burger bent – jij hebt de vrijheid om in actie te komen.
We leven weliswaar langer, maar ook ongezonder. In het bijzonder het aantal mensen met obesitas stijgt, en dat is een probleem van én voor de gehele maatschappij. Welke politieke keuzes zijn nodig voor een gezondere samenleving?
Tijdens het congres organiseert de Mr. Hans van Mierlo Stichting een gesprek met hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum. Over de misvattingen die zij ziet over het ontstaan van obesitas en overgewicht. Over waarom we obesitas en overgewicht meer als maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten gaan zien, in plaats van als een individuele verantwoordelijkheid. En over wat dit dan concreet betekent voor de rol van de overheid – landelijk en lokaal.
Een bruisende vereniging, met een levendig politiek debat – dat is wie we zijn én wie we willen blijven! Op het partijcongres vorig jaar hebben we samen belangrijke doelen vastgesteld. Sindsdien hebben we elkaar op allerlei bijeenkomsten ontmoet en waar nodig ons Huishoudelijk Reglement aangepast. Tijdens deze sessie wil het Landelijk Bestuur met de leden in gesprek over ons verkiezingsprogramma. Hoe kunnen we het debat hierover binnen de partij nog beter organiseren? Jouw ideeën en mening zijn welkom!
In 45 minuten nemen we je mee in het programma van Route66: dé kweekvijver voor jonge D66’ers.
We gaan in gesprek met oud-deelnemers Annelien Bredenoord, Mpanzu Bamenga, Alexander Scholtes en Carline van Breugel over wat Route66 voor hen betekent heeft. We bespreken actuele thema’s die ons bezighouden en nemen je mee in een ‘live route-zaterdag’!
Stel je vragen, deel je ideeën en ervaar Route66: een programma vol politieke verdieping en debat.
De Russische invasie van Oekraïne duurt inmiddels al drie jaar. Dag in, dag uit vechten de Oekraïners voor hun vrijheid, en daarmee voor de vrijheid van heel Europa. Terwijl de Verenigde Staten van Trump om tafel wil met Poetin en de Amerikanen het Oekraïense NAVO-lidmaatschap steeds verder afschuiven, woekert de Oorlog in Oekraïne door. Hoe kan Nederland Oekraïne blijven steunen? Hoe staat Oekraïne er nu precies voor? En hoe moet de toekomst van Oekraïne er precies uitzien?
Bij deze deelsessie duiken we dieper in deze vragen. Tweede Kamerleden Jan Paternotte en Hanneke van der Werf delen hun ervaringen uit de Tweede Kamer en vertellen hoe zij knokken voor meer steun aan Oekraïne. Schrijver Tommy Wieringa, die samen met Jan Paternotte en Rob Jetten naar Oekraïne reisde, neemt jullie mee in de indrukwekkende en soms aangrijpende beelden die zij daar aantroffen. En tot slot vertelt Eerste Kamerlid Boris Dittrich over zijn recente reis naar Oekraïne namens de OVSE, en wat zijn bevindingen zijn voor de toekomst van het land.
Een huis is meer dan een stapel bakstenen – het is de basis van je leven, de plek van waaruit je de wereld tegemoet treedt. Maar wat als een betaalbaar, veilig en duurzaam thuis steeds minder vanzelfsprekend is? Voor te veel mensen is een goed thuis niet te vinden. Jongeren blijven langer bij hun ouders wonen omdat er geen huizen zijn. Jonge gezinnen zoeken tevergeefs naar een betaalbare woning. Ouderen vinden moeilijk een huis dat past bij hun nieuwe levensfase. Hoe zorgen we ervoor dat wonen geen voorrecht is, maar een recht?
Samen met ervaringsdeskundigen en experts gaan we in gesprek over hoe we wonen eerlijker kunnen maken. Hoe zorgen we dat iedereen toegang kan krijgen tot een fijne en betaalbare woning? Of je nu starter bent of wilt verhuizen, huurt of koopt – een thuis is voor iedereen belangrijk. Welke oplossingen zijn er voor een woonbeleid dat voor iedereen werkt?
Floor Milikowski, sociaal-geograaf en journalist, vertelt wat de woningnood betekent voor mensen en de politiek.
Floris Alkemade, voormalig rijksbouwmeester, deelt zijn visie over waar we kunnen bouwen en hoe we duurzame, leefbare woonwijken kunnen maken voor iedereen.
Sluit je aan bij deze belangrijke discussie en laat je inspireren door nieuwe ideeën over de toekomst van wonen.
De regenbooggemeenschap scoort op alle vlakken van het leven slechter dan de rest van de maatschappij, ondanks de voortgang die we geboekt hebben. Hoe zit dat nou precies? Hoe zorgen we ervoor dat de regenbooggemeenschap veilig is, dat we de zorg krijgen die we nodig hebben, jongeren informatie krijgen over seksualiteit, gender en relaties? Wij leggen concrete suggesties voor in deze sessie, in het bijzonder voor iedereen die lokaal actief is.
Geen enkele voorkennis is nodig voor deze deelsessie van PRIDE66. Omdat dit voor sommigen onbekend terrein is, beginnen we met een korte uitleg over onze gemeenschap. Daarna nemen we een duik in het persoonlijke verhaal van een bijzondere gast. Aan de hand daarvan geven we concrete suggesties hoe iedere D66’er in de lokale politiek aan de slag kan.
Tot slot lanceren we Actieplan Regenboog, van Vlag naar Verandering! Deze werd speciaal geschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hierin vind je op tal van beleidsonderwerpen suggesties, want behalve het uithangen van de vlag, hebben we echte verandering nodig!
Campagne voeren draait zeker óók om het meenemen van (potentiële) kiezers in jouw verhaal. Dat verhaal moet zodanig in elkaar zitten dat kiezers er een goed gevoel bij hebben en overtuigd worden om op jou te stemmen. Woorden doen ertoe. Hoe neem je mensen op een effectieve manier mee in jouw verhaal? Daar draait het om tijdens de campagnesessie op het congres van zaterdag 12 april.
Een interactieve sessie van het Els Borst Netwerk waar we gezamenlijk input verzamelen voor een nieuw sociale veiligheidsprotocol en bespreken hoe we meer vrouwen kunnen ondersteunen richting de GR26.
Kom meedenken over concrete oplossingen en ontdek hoe jij als bondgenoot kunt bijdragen aan een inclusievere politieke omgeving.
D66 staat voor een toekomst waarin iedereen mee kan doen. Een toekomst waarin iedereen kans maakt op een vrij en gelukkig leven. Wij geloven in een land waarin we samen innovatieve oplossingen vinden voor de grote problemen van deze tijd, in vrijheid en veiligheid.
We sluiten de dag af met een interessant programma over vrijheid.
Essayist Bas Heijne, bekend om zijn scherpe analyses over maatschappelijke ontwikkelingen, reflecteert op de bredere culturele en historische context van vrijheid in turbulente tijden.
Onze partijleider Rob Jetten zal spreken over hoe we onze vrijheid kunnen versterken en over wat ons te doen staat in deze onrustige tijden.
Kies voor een land waar je vrij kunt zijn. Waar niemand je laat vallen. Zet de eerste stap en schrijf je in.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil
Je ontvangt vanaf nu mailupdates. Zet de volgende stap door lid te worden of steun D66 met een eenmalige donatie.