Ronald Westenberg: van fotograaf tot dichter

Beeld: Piet Bosma | Stellingwerf.nl

Bron: Laurens Looijenga – Stellingwerf.nl – 14.09.2021
Ronald Westenberg (63) uit Wolvega heeft in de corona-periode een oude hobby opnieuw opgepakt: fotograferen. En hij durfde het in december voor het eerst aan op er ook op Facebook een gedicht aan een foto toe te voegen. Dat leverde tot april veertig foto’s en gevoelige gedichten op. Die zijn nu gebundeld in ‘Praatjes en plaatjes’.

Westenberg is vooral bekend als kritisch raadslid van D66 en is in het dagelijks leven specialist pensioenen en verzekeringen bij FrieslandCampina. Als het even kan, trekt hij met een camera de natuur van Weststellingwerf in. ‘Ik zoek in een foto naar een compositie waar ik een goed gevoel bij heb. Dan zit ik later achter de computer ze te bekijken en dan ontstaat er bij een foto een gedicht, van heel emotioneel tot heel grappig. Soms is het wat zwaarder, dan vragen mensen of het wel goed met me gaat. Maar als ik schrijf over liefdesverdriet lig ik nog niet in een scheiding.’ Ronald Westenberg deelt in dit boekje op een heel eigen manier toch wel veel van zijn gevoelens met de lezer.

Mooie foto’s delen

Zelfs een foto van een dode torenvalk draait vooral om de schoonheid van de gestorven vogel en het afscheid. Alhoewel: de vogel ligt nog in zijn vriezer in de Lindewijk en wordt opgezet. ‘Ik vond dat ik dat moest doen.’ Met het maken van sfeervolle natuur-en landschapsfoto’s schudde Westenberg het donkere gevoel van de corona-pandemie van zich af. ‘Mooie foto’s delen.’ Westenberg wilde vrolijkheid en positiviteit brengen op zijn Facebook-pagina. Soms had hij het gevoel alsof hij als klein jongetje ergens eerder was geweest. ‘Ik geloof in vroegere levens.’

Troost

Het fotograferen en dichten werd een groot succes. ‘Ik kreeg heel veel positieve reacties, mensen die er ook troost uithalen, ze gebruiken gedichten zelfs voor rouwkaarten.’ Hij trok daarop de stoute schoenen aan en benaderde uitgever Boekscout in Zeist. Die vond het heel bijzonder. ‘Alles in dit boek is met liefde en oog voor detail gemaakt. De woorden zijn van een eenvoudige schoonheid en ongefilterd. De schrijver stelt zich moedig en kwetsbaar op. Deze bundel nodigt de lezer uit om binnen te treden in een heel bijzondere wereld. Tijdens het lezen van het boek word je uitgenodigd om na te denken over de waardevolle dingen in het leven. En het geeft de lezer verrassende nieuwe inzichten.’

Iemand schreef dat hij zo genoot van alle praatjes en plaatjes van Westenberg. Dat werd de naam van de eerste bundel, te koop bij The Readshop Zwikstra en de Primera in Wolvega. Ronald Westenberg heeft inmiddels genoeg materiaal voor nog twee bundels.