D66 in Oldeholtpade, Nijeholtpade en De Hoeve

Beeld: Stellingwerven.dds.nl

Oldeholtpade
Oldeholtpade is een rustiek, langgerekt dorp met circa 1000 inwoners, dat zich tot een typisch woondorp heeft ontwikkeld. Het dorp bestaat al eeuwenlang, wat ook blijkt uit de leeftijd van de plaatselijke kerk. Die dateert namelijk uit 1545.

De Hoeve
De Hoeve is een dorp met ruim 400 inwoners dat eigenlijk pas in 1938 is ontstaan. Het rustieke dorp ligt tussen Noordwolde en Oldeholtpade en grenst aan de Linde en de Meenthe van Noordwolde. Het is een klein dorp, omgeven door veel bos. Er is een kerkje en een school aan de Jokweg en er is een café.
Al weer lang geleden, toen de vaart op Noordwolde nog open was, deed het café tevens dienst als schippershonk. Nu heerst ook daar rust, want de turf is op. Met name het boerenbedrijf zorgt voor de inkomsten.

Nijeholtpade
In een bosrijke omgeving, tussen Wolvega en Oldeberkoop, ligt Nijeholtpade met ruim 400 inwoners. Net als Oldeholtpade bestaat Nijeholtpade al eeuwen en is ook hier een kerk uit de zestiende eeuw te vinden.
Ondanks de beperkte omvang van het dorp is het multifunctionele centrum de spil van de vele activiteiten die vooral door de diverse plaatselijke verenigingen worden georganiseerd, van biljart tot yoga en van vergaderingen tot familiefeesten. Ook de school en de korfbalvereniging hebben een prima plek in het multifunctionele centrum.

Bronvermelding:
Tekst: Woningstichting Weststellingwerf