D66 in Sonnega, Oldetrijne en Nijetrijne

Beeld: Blikopweststellingwerf.nl

Sonnega
Sonnega telt ongeveer 250 inwoners. De dorpskern vormt samen met Oldetrijne, een lang lint van bebouwing in het westelijke verlengde van Wolvega. Het wordt zo ook een tweelingdorp genoemd. In 1399 wordt de plaats vermeld als Sonnegae, in 1408 als Conego en in 1509 als Sonega. De plaatsnaam verwijst naar het feit dat het een dorpsgebied (ga) was van ene of de familie Sonne.

Oldetrijne
Oldetrijne wordt in een oorkonde uit 1320 genoemd; het heette destrijds Oldentrinde. Ten zuidoosten van Oldetrijne kan met een fiets-en-voetveer de Linde worden overgestoken richting Oldemarkt. Het gebied telt zo’n 215 inwoners.

Nijetrijne
Nijetrijne ligt ten zuidwesten van Wolvega, aan de N351, tussen Wolvega en Kuinre. Het dorp ligt midden in het natuurgebied de Rottige Meente, waar verschillende keren otters zijn uitgezet.

In Nijetrijne staat een heel klein kerkje. Het kerkje is in 1900 opgericht en er worden momenteel nog wekelijks kerkdiensten gehouden. Één keer in de 2 jaar houdt de gemeente een kerstwandeling door het prachtige natuurgebied de Rottige Meente. Het dorp telt zo’n 140 inwoners.

Bronvermelding
Tekst: Wikipedia