Wandelpark Vogelzang is te bijzonder om doorheen te fietsen

Piet Wijman, vanaf 1 juni terug als raadslid namens D66 in de gemeenteraad van Veldhoven, wandelt graag door Vogelzang. Net als duizenden andere inwoners van Veldhoven. En dat blijven ze allemaal ook in de toekomst graag doen; genietend van de enorme biodiversiteit en van de rust die het park biedt. Vandaar zijn oproep namens D66: zoek naar een alternatief voor de geplande brede fietsstrook dwars door het park. 

Boom Vogelzangpark

Boom Vogelzangpark Beeld: D66 Veldhoven

Tussen de Veldhovense wijken Zonderwijk en ’t Look ligt al vijftig jaar een mooie groene long: wandelpark Vogelzang. Ruim tien jaar geleden nam de gemeente het wandelpark flink onder handen. Het doel was de recreatieve functie èn de biodiversiteit te bevorderen. Heel Veldhoven kan elke dag vaststellen dat beide doelen gerealiseerd zijn. Er is een uitgebreide vegetatie ontstaan, met een grote variatie aan bloemen en kruiden.

Naast ruimte voor de natuur biedt het park een veilige plek om naar hartenlust te recreëren. Wandelaars, joggers en schoolklassen maken er veel gebruik van. De kinderen van de dagopvang leren in wandelpark Vogelzang wat de natuur ons te bieden heeft. Een enkele fietser beseft dat hij er te gast is, en houdt rekening met de andere gebruikers van het park. ’s Nachts is het er donker en rustig, om het leven in het park zijn natuurlijke gang te laten gaan.

Strook van drie meter over de lengte van het park gerooid

Op dit moment zoekt de gemeente naar een fietsverbinding tussen de nieuwbouwwijk Zilverackers en het City Centrum. De verkeersspecialisten van de gemeente denken dat een drie meter breed fiets- (en dus ook brom)pad, dwars door het wandelpark een prima oplossing is. Als frequent gebruiker van het park denk ik daar anders over. En met mij veel wandelaars en recreanten, zo weet ik inmiddels. Een brede fietsstrook door het wandelpark tast de aard van het park aan. Tien jaar na de grote renovatie dreigt een strook van minimaal drie meter, dwars door het park, alweer gerooid te worden voor de aanleg van een fietspad. Rust voor de natuur en veiligheid voor wandelaars en recreanten komen in het gedrang als er met snelheden tot 50 km per uur door het park wordt gesjeesd. De nachtelijke duisternis, die zo belangrijk is voor flora en fauna, wordt noodgedwongen opgeofferd aan de sociale veiligheid van de late fietser.

Samenspraak biedt mogelijkheden voor fietsers, wandelaars en natuur

Gelukkig is er overleg met vertegenwoordigers van de wijken Zonderwijk en ’t Look. Maar hopelijk wordt er ook geluisterd naar de vele gebruikers van het wandelpark die bijvoorbeeld uit Cobbeek, d’n Ekker en Veldhoven Dorp komen. Een constructieve samenspraak met omwonenden en gebruikers van wandelpark Vogelzang leidt vast en zeker tot een succesvolle zoektocht naar een alternatieve fietsverbinding: veilig en snel voor fietsers, maar zonder impact op het kenmerkende karakter van het wandelpark.

Piet Wijman, D66 Veldhoven