5 voorstellen voor een nieuw realistisch drugsbeleid

De ‘war on drugs’ werkt niet. Het is tijd om totaal anders te kijken naar ons drugsbeleid. Daarom doen we 5 voorstellen voor een realistischer en liberaler drugsbeleid. Een drugsbeleid dat opnieuw een internationaal voorbeeld kan zijn. Volksgezondheid, vrijheid en veiligheid staan daarbij voor D66 Nijmegen voorop.  

De ‘war on drugs’ werkt niet 

Het bestaande beleid draagt niet bij aan de gezondheid van Nijmegenaren en houdt criminaliteit in stand. Ook staan individuele vrijheden onder druk omdat het bezit en het gebruik van zelfs de minst schadelijke vormen van drugs illegaal is, terwijl een veel schadelijkere stof als alcohol vrijelijk gekocht en gebruikt mag worden. Méér bestrijding, méér drugswetten en méér repressie gaan het verschil niet maken.  

Minder gezondheidsrisico’s en minder drugscriminaliteit 

Mensen gebruiken drugs en zullen dat blijven doen. D66 kiest voor realistische aanpak. We moeten drugs reguleren in plaats van verbieden. Alleen met regulatie worden gezondheidsrisico’s voor gebruikers tot een minimum beperkt, omdat er een actief testbeleid en gecontroleerde productie daarin mogelijk is. De enorme winsten die criminele binnenharken met drugs worden afgekneld doordat productie en verkoop legaal wordt. 

Op dit moment zijn we echter nog ver van een realistisch drugsbeleid verwijderd. Experimenten en een verandering van mindset zijn nodig. Wij kijken naar wat wij lokaal concreet kunnen bijdragen.

Daarom deze 5 voorstellen voor een beter drugsbeleid: 

  • Je kan drugs makkelijker en op meer plekken laten testen. Voor wie gebruikt, is het cruciaal om te kunnen laten testen of je drugs in orde zijn. Dat beperkt gezondheidsrisico’s enorm. Wij willen daarom pop-up testlocaties in de binnenstad die altijd bereikbaar zijn.   
  • Wie om medische redenen wiet gebruikt, mag dat legaal telen. Nog altijd heerst er een taboe op het gebruik van wiet. Dat terwijl cannabis ook wordt gebruikt voor medische doeleinden. Dat is voor patiënten risicovol en duur. Wij vragen de burgemeester daarom om Nijmegenaren die wiet om een medische reden gebruiken toe te staan tot 5 planten zelf te houden.    
  • We gaan onderzoeken hoe we de Nijmeegse drugs-onderwereld écht een hak kunnen zetten. Nijmegen speelt een sleutelrol wanneer het gaat om internationale drugshandel. Dat brengt gevaar met zich mee. Die geldstromen moeten we stoppen. Wij willen daarom diepgravend onderzoek naar de omvang van en inzet op drugscriminaliteit in Nijmegen.  
  • We blijven in gesprek over drugs. De grens hoe we met elke soort drugs omgaan staat niet vast. Daarover moeten we het gesprek blijven voeren. Daarom willen we een breed gesprek met gebruikers. Hoe maken we drugsgebruik zo veilig mogelijk.     
  • We starten lokaal een proef met de legale verkoop van xtc. Het gebruik van xtc is veel minder ongezond dan tabak en alcohol. Toch is xtc verboden. We zien ook dat een verbod er niet voor zorgt dat het niet gebruikt wordt. Het is daarom tijd om de legale verkoop van xtc mogelijk te maken.  

Een nieuw en realistisch drugsbeleid.