Vrij zijn begint met onderwijs
Voor D66 is onderwijs hét middel om kansengelijkheid te vergroten. In een maatschappij waarin iedereen zijn eigen talenten en tekortkomingen heeft, koestert D66 de diversiteit die er is. Mensen met verschillende achtergronden ontmoeten elkaar. Dat begint in de klas.
D66 zet de komende vier jaar in op …
- Gratis kinderopvang voor alle peuters. Kinderen van ouders die niet werken gaan vaak niet naar de kinderopvang terwijl dit wel bevorderlijk is voor hun sociale vaardigheden en taal- en spraakontwikkeling. Momenteel is er al vroege voorschoolse opvang voor kinderen met een achterstand. Het liefst wil je achterstand voorkomen en zorgen dat alle kinderen met een goede start aan de basisschool kunnen beginnen. Wij willen kinderopvang voor alle kinderen van twee tot vier jaar beschikbaar maken voor twee dagen in de week. Gratis kinderopvang zorgt voor een ideale start op de basisschool, ongeacht het inkomen van je ouders.
- Alle scholen een gezond klimaat. Bij goed onderwijs hoort een gezonde leeromgeving. Oudere schoolgebouwen hebben vaak een slecht binnenklimaat, slechte ventilatie en zijn minder veilig. De coronacrisis maakt duidelijk hoe belangrijk goede ventilatie is. Huisvesting van scholen is een wettelijke taak van gemeenten. Om te komen tot een gezond klimaat op alle scholen willen we overal groene schoolpleinen, belonen we betere afvalscheiding op scholen en verduurzamen we onze schoolgebouwen. Scholen voelen zich verantwoordelijk voor de gebouwen en duurzaam beleid: dat blijven we stimuleren en als gemeente springen we bij waar dat nodig is.
- Realiseren van gemengde scholen. Er is in Nijmegen een grote scheiding tussen scholen waar kinderen met hoogopgeleide ouders naartoe gaan en scholen met kinderen van laagopgeleide ouders: op slechts acht van de 43 basisscholen is sprake van een gezonde mix. De Schoolwijzer zorgt voor transparante regels en een heldere aanmeldprocedure, maar leidt onvoldoende tot diversiteit. D66 wil doen wat bewezen werkt. Als er betere plannen komen die wel leiden tot meer gemengde scholen en de oorzaken van kansenongelijkheid aanpakken, staan we daarachter. Verder willen we een scholencarrousel waarbij scholen zich op een gezamenlijke locatie presenteren zodat ouders met verschillende scholen kennismaken. Ook organiseren we dat leerlingen vanaf jonge leeftijd structureel samenwerken met leerlingen uit anders samengestelde scholen en ondersteunen we ouderinitiatieven gericht op het ontwikkelen van meer diversiteit op scholen.
- Op middelbare scholen ontmoeting centraal, in de klas en op het schoolplein. Voor toekomstige nieuwbouw en verbouwingen vindt D66 dat ontmoeting centraal moet staan en menging van opleidingsniveau op het schoolplein en in de schoolgebouwen het uitgangspunt moet zijn. Verder dient elke school ook toegankelijk te zijn voor kinderen en jeugdigen met zorgondersteuning. De komende jaren gaan middelbare scholen fuseren. Hierbij vinden we het belangrijk dat een divers aanbod behouden blijft.
- In elk stadsdeel goede scholen. Voor een goede menging van kinderen met verschillende achtergronden vinden we het belangrijk dat in elk stadsdeel scholen aantrekkelijk blijven of worden. De gemeente gaat niet over de inhoud van onderwijs, maar we gaan wel over de huisvesting en het succesvol verbinden van onderwijs en jeugdhulp. We investeren de komende jaren extra in scholen in de stadsdelen die extra aandacht behoeven. Bovendien willen we de kwaliteit van het onderwijs een boost geven door mee te doen met de landelijke lobby om docenten in aandachtswijken meer te betalen.
- Gratis gezonde schoollunch. Al 28 scholen in Nijmegen doen mee aan het programma ‘Gezonde school’. Dat is een mooi begin, maar kan beter. In sommige buurten gaat de overgrote meerderheid van kinderen zonder ontbijt naar school en slechts 1% eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. Alle kinderen moeten opgroeien met gezonde voeding. Wij willen laten onderzoeken in welke wijken het eetpatroon van kinderen het slechtst is en op die scholen een pilot starten met een gratis gezond ontbijt en/of gezonde schoollunch. Bovendien willen we dat de schoolkantines op middelbare scholen zich gaan houden aan de ‘Richtlijn gezonde kantines’ van het Voedingscentrum.
- Kinderen toegang tot huiswerkbegeleiding. Het gebruik van betaalde huiswerkbegeleiding bij kinderen neemt toe. D66 ziet liever dat dit niet nodig is, dat kinderen op school voldoende begeleiding krijgen en dat kinderen na schooltijd ook echt vrij zijn. Als het dan toch bijna gewoon geworden is dat kinderen huiswerkbegeleiding krijgen willen we voorkomen dat de kostbare huiswerkbegeleiding enkel is weggelegd voor kinderen van ouders die dat kunnen betalen. De afgelopen periode heeft D66 ervoor gezorgd dat in verschillende stadsdelen gratis bijles gegeven wordt in één van de filialen van de bibliotheek en/of in wijk– of jongerencentra. Bij bewezen succes verankeren we deze vorm van ondersteuning.
- Alle kinderen en jeugdigen kunnen meedoen met buitenschoolse activiteiten. Nijmegen heeft met Stichting Leergeld een prima regeling om ouders met minimum inkomen financieel te ondersteunen om kinderen te kunnen laten meedoen met buitenschoolse activiteiten. D66 wil dat scholen en consultatiebureaus ouders actief op de hoogte brengen van de bestaande regelingen om het gebruik van deze regeling verder te verbeteren.
- Een stageplek voor iedereen. Voor de meeste mbo-studenten is het vinden van stageplekken makkelijk. Echter mbo’ers met niet-westerse achtergrond hebben het beduidend moeilijker. Een goede stage is een belangrijke start van iemands loopbaan. D66 vindt dat we niet moeten schromen om, samen met de betrokken onderwijsinstellingen, een actieve rol te pakken om stagediscriminatie op te sporen en tegen te gaan.